Zwart verkeersweekend op komst

Traditioneel zorgt de maandwissel juli-augustus voor zeer druk verkeer. Men spreekt dan van een 'zwarte dag'. Ter verduidelijking, deze uitdrukking geldt niet zozeer voor de drukte dan wel voor het aantal dodelijke ongevallen die op zo'n dag genoteerd worden. Files van 100 km en langer in de verschillende doorgangslanden behoren tot het gewone verkeersbeeld. In Frankrijk alleen al zijn tijdens het weekend zo'n 10 miljoen vakantiegangers op weg en Duitsland moet hiervoor niet bepaald onderdoen.

brousseeuw

BR> VAB raadt iedereen ABSOLUUT AF zich zaterdag te verplaatsen op de Europese wegen. Maar ook zondag zullen terugkerende toeristen de nodige verkeersellende moeten doorstaan. Vertrekkers daarentegen gaan dan een rustige dag tegemoet en zullen de files aan de overzijde van de weg kunnen aanschouwen. Wie kan wacht nog beter tot maandag 30 juli of tot dinsdag 31 juli.

BELGIË

De Belgische kust kent een zwaar wisselweekend. Deze drukte wordt naargelang het weer, eventueel nog aangevuld met vertrekkende en terugkerende weekend- of dagjestoeristen . Onderschat de verkeersstroom naar en van de Ardennen ook niet. Immers talrijke toeristen nemen deze weg in de richting van en naar het zuiden of voor verblijven in België zelf.

Op vrijdagavond en zaterdagochtend staan de files in de richting van de kust. Zaterdag- en zondagavond richting van het binnenland.

Dit weekend keert de bouwsector ook massaal terug naar België. In Nederland daarentegen vertrekt de bouwsector uit de regio Midden. De grootste knelpunten liggen op de E40 van en naar de kust en op de E411 en E25 van en naar de Ardennen en op de ringwegen van Antwerpen en Brussel.

Voeg daarbij ook nog de extra moeilijkheden door wegwerkzaamheden op de Brusselse Ring t.h.v. het viaduct van Vilvoorde waar door de versmalde rijstroken gerekend mag worden op een extra tijdverlies van 15 tot 60 minuten en die op de Antwerpse Ring richting Gent met tijdverlies van 1 uur en meer.

DUITSLAND, ZWITSERLAND, OOSTENRIJK

Duitsland

: Als laatsten vertrekken de zuid-Duitsers op vakantie, aangevuld met een overgebleven deel uit Noord-Duitsland. Hier zullen de meeste problemen zich voordoen op de noord-zuid-snelwegen in de omgeving van grote steden als Aachen, Köln, Frankfurt, Stuttgart, Nürnberg en München, Bovendien kan de verkeershinder nog wat aangedikt worden door de talrijke kleinere wegwerkzaamheden. Vrijdag en zaterdag zijn absoluut te mijden. De drukte op zondag zal een heel stuk minder worden, maar zowel zondag als maandag staan als druk genoteerd voor terugkerend verkeer.

Oostenrijk en Zwitserland

: Aan de Oostenrijkse en Zwitserse grensovergangen in Reutte, Kufstein, Bazel en Salzburg-Autobahn worden urenlange files verwacht. Ook aan de grenzen met Polen, Tsjechië, Hongarije en Italië zal vakantieverkeer voor opstoppingen zorgen. Vooral zaterdag is absoluut te mijden , zelfs zondag zal een zeer drukke dag worden.

FRANKRIJK

Traditioneel vertrekt de regio Parijs met vakantie. Zowel Lyon als Parijs zullen weer de knelpunten bij uitstek vormen voor verkeer dat van en naar het zuiden rijdt. De noord-zuid-assen zullen meer dan een normale stroom voertuigen moeten verwerken. Ook rond Bordeaux, Millau en Clermont-Ferrand zal u rekening dienen te houden met kilometerslange files. We geven zowel vertrekkers als terugkerend verkeer de raad om zoveel mogelijk gebruik te maken van de alternatieve wegen en eventueel een extra overnachting in te bouwen om zondag op een relatief rustige manier het laatste deel van de reis af te leggen.

ITALIË EN SPANJE

Ook hier zal de vakantieganger zwaar doorwegen op het verkeersbeeld. Immers, heel wat Belgen en Nederlanders, maar ook Spanjaarden keren terug huiswaarts.De Italianen vertrekken met enkele miljoenen op vakantie. Voornamelijk de grensovergangen Brennero, Chiasso, Le Perthus en Biarritz zullen voor moeilijkheden zorgen.

In Italië zijn vooral de A1 Milaan - Rimini, de A4 naar Venezia en de A22 Brenner - Bolzano het meest filegevoelig.

In Spanje ligt het grootste risico op files op de snelweg van de Frans/Spaanse grens in Le Perthus/La Jonquera tot Alicante in beide richtingen. In zowel Spanje als Italië is zaterdag absoluut te vermijden. In Spanje is ook zondag verre van een aanrader.