Er zijn weer nieuwe patatjes

Première, Rode Eersteling, Witte Eersteling, Minerva en Doré zijn rassen van Belgische primeuraardappelen. Tot 15 augustus vind je ze in onze winkels. Aardappelteler Dirk Heremans haalt ze voorzichtig uit de grond want het zijn tere knolletjes. Je kan ze koken of stomen en verwerken in talrijke bereidingen.

brousseeuw

BR>

Primeuraardappelen zijn vroege variëteiten van klassieke aardappelen. Ze zijn overwegend vanaf begin juni beschikbaar, maar door de slechte weersomstandigheden van het voorjaar zijn ze pas drie weken geleden in onze winkels gearriveerd. Dat zijn dan voornamelijk primeuraardappelen die onder plastic of glas zijn geteeld. Dirk Heremans, een landbouwer uit Schriek teelt primeuraardappelen zoals Première, vastkokende aardappelen zoals Charlotte en Rosas en late rassen zoals Bintjes. Primeuraardappelen betekenen voor hem het begin van het aardappelseizoen. Behoedzaam steekt hij met de riek de piepers uit de grond en haalt ze met de hand van het loof. Ze worden voorzichtig schoongemaakt, gesorteerd en op de veiling aangeboden.

Dirk Heremans: "Alle primeuraardappelen moeten voor 30 juli op de veiling worden aangeboden. Ze zijn dan tot 15 augustus verkrijgbaar." De jonge piepers zijn broze aardappelen met een soms flinterdunne schil en relatief weinig zetmeel. Ze zijn bedoeld om na het oogsten jong en snel gegeten te worden. Ze hebben dan ook een korte bewaartijd. Dirk Heremans: "Je kan ze maximum veertien dagen na aankoop in een koele kelder of berging bewaren. Bij langere bewaring gaat hun kwaliteit vlug achteruit."