Tour in Limburg: praktisch

Extra werk voor Wegen en Verkeer

sphlix

De voorbije dagen heeft Wegen en Verkeer Limburg verschillende ploegen de baan opgestuurd om de bermen en grachten piekfijn te maaien. Zwerfvuil werd grondig opgeruimd, beschadigde paaltjes met reflectoren werden vervangen, en de scheefstaande werden rechtgezet. De afvoergootjes zijn vorige week grondig geborsteld, het volledige wegdek krijgt nog een poetsbeurt.

Praktisch

TESSENDERLO

Kasseien vervangen door asfalt

In de bocht aan het Heuvelheem moeten een aantal meter kasseien verwijderd worden voor de tourrit. Er komt een laagje asfalt in de plaats.

Geen koers voor politici

Op kermisdinsdag wordt in Tessenderlo normaal een koers voor politici en verklede cafébazen georganiseerd. De passage van de Tour heeft daar dit jaar een stokje voor gestoken.

LUMMEN

Politie ingezet, brandweer stand-by

Lummen schakelt aan kleine kruispunten 40 seingevers in, en 24 politieagenten van de politiezone Halen-Herk-Lummen nemen het grote werk voor zich. Aan de kerk van Meldert richt de brandweer van Heusden-Zolder een voorpost op, en hun collega's van Herk-de-Stad en Diest en ziekenwagens zullen stand-by zijn.

HASSELT

71 seingevers

Er gebeuren geen aanpassingen aan straten of pleinen. In Kermt passeert de koers over de vrijliggende rijvakken. De stadsdiensten plaatsen wel anderhalve kilometer nadar, zowat honderd strobalen en 250 extra verkeersborden om de Tour door Hasselt te loodsen. Daarnaast zijn 40 politiemensen en 71 seingevers van de Hasseltse wielerclubs paraat om de kruispunten te bemannen.

DIEPENBEEK

Balen stro

Op de dag van de Tour moeten balen stro aangebracht worden tegen onder meer de houten paaltjes aan het gemeentehuis. Buiten mensen van de technische dienst, zullen ook 12 agenten en een aantal seingevers van De Sportvrienden aan het werk zijn dinsdag.

BILZEN

Gewijzigde GFT-ophaling

Als gevolg van de doortocht van de Tour de France in Bilzen, zal de ophaling van de GFT-containers dinsdag 10 juli enigszins anders verlopen. De ophaaldienst Watco laat weten dat de deelgemeenten Eigenbilzen en Munsterbilzen pas in de namiddag (en niet in de voormiddag zoals gebruikelijk) aangedaan zullen worden. Inwoners van die deelgemeenten met een GFT-container moeten dus niet panikeren wanneer ze 's middags nog een volle container aantreffen: die wordt immers in de loop van dinsdagnamiddag leeggemaakt.

Seingevers

Op alle aansluitingswegen en kruispunten van het traject zullen gemachtigde seingevers postvatten om het verkeer tegen te houden en desgevallend een omleidingsweg te doen nemen. Vooral de bewoners van een dozijn tijdelijk doodlopende straten moeten daarmee rekening houden. Zo is bijvoorbeeld de hele wijk Beverdaal, maar ook de E313 aan de Tongersestraat in die periode niet bereikbaar. In Bilzen wordt ook 300 meter nadar geplaatst langs het parcours. De politie zorgt voor 17 man.

Opruimploegen

Langsheen het traject is alle rondslingerend vuil opgeruimd, en ook woekerend onkruid is verwijderd. Dat gebeurt door de milieuploeg, bijgestaan door een aantal jobstudenten. Voor de veiligheid van de renners worden op de gevaarlijkste punten extra signalisatie en strobalen aangebracht.

HOESELT

Huisvuilronde vervroegd

Dinsdag 10 juli worden in Hoeselt de groene containers geledigd. Het gemeentebestuur vraagt de bewoners alle containers buiten te zetten vanaf maandagavond voor dinsdagmorgen 10u zodat de ophaaldiensten hun werk in de voormiddag al kunnen voltooien. De containers moeten dinsdagmiddag dan ook terug binnengehaald worden.

Extra agenten en balen stro

@te:Voor de doortocht en de bewaking van de kruispunten worden in Hoeselt 4 federale agenten, 5 lokale agenten en 23 signaalgevers ingezet. Die signaalgevers worden geleverd door de drie lokale wielerclubs: Sport na Arbeid, De Ware Vrienden en De Vrijheid. Ook moet de gemeente op een aantal plaatsen balen stro aanbrengen en komt er een nadarafsluiting.

TONGEREN

Infobrief voor omwonenden

Alle straten die binnen het rennersparcours vallen, zijn afgesloten van 13 tot 16.15u. De stadswachten hebben alle omwonenden een informatiebrief bezorgd. Daarin wordt hen gevraagd rekening te houden met het feit dat zij hun woning met de wagen niet kunnen verlaten, noch bereiken. Er is immers geen enkel verkeer toegelaten, zelfs geen dwarsing van het parcours. Het enige oversteekpunt is voorzien in Mal, ter hoogte van het kruispunt van de Kruisvindingsstraat-Viséweg-Rosbergstraat.

80 seingevers

Alle toegangswegen naar het parcours worden beschouwd als doodlopende straten en worden bewaakt door 80 seingevers. Voor het doorgaand verkeer worden er omleidingswegen voorzien. Alle toeschouwers worden verzocht vóór 13u post te vatten langs het parcours. Ook polite en brandweer zijn paraat.

Wegdek hersteld

Volgens diensthoofd van Bruggen en Wegen Antoine Froidmont zijn er geen specifieke werken uitgevoerd op het grondgebied van Tongeren. Enkel in de Jaminéstraat hebben ze een kleine herstelling van het wegdek moeten uitvoeren. De enige voorzorgsmaatregel is de plaatsing van enkele strobalen ter hoogte van een vluchtheuvel in het begin van de Jaminéstraat.

Evenementen in de rand

TESSENDERLO

Tribune aan Heuvelheem

Op het kruispunt van Solveld en de Kolmen, aan het Heuvelheem, wordt een tribune geïnstalleerd. Daar wordt meteen ook gezorgd voor straatanimatie. Zo zal alvast de Tessloo's Electronic Percussieband de wielerliefhebbers opwarmen.

LUMMEN

Tourcafé

Jeugdclub Papillon uit Meldert opent aan het ontmoetingscentrum De Kalen Dries haar tourcafé. Ambiance is verzekerd, en als er een Belg als eerste door Meldert flitst, geven ze een gratis vat. Is het Lummenaar Marc Wauters die het peleton aanvoert, dan zijn er twee gratis tonnen voor de 'sportliefhebbers'. Langs de Ringlaan wordt café de Luman half afgehuurd door BACOB, en de genodigden kunnen vanop het terras de renners langs de Ringlaan zien voorbij flitsen.

HASSELT

Tribune in Kermt

Het stadsbestuur heeft tribunes geplaatst in Kermt en in ... Diepenbeek. In het centrum van Hasselt wordt de omloop helemaal vrijgehouden voor de toeschouwers die de passerende karavaan willen bekijken. Bezoekers van de stad kunnen voor de passage van de Tour wel de wekelijkse markt bezoeken, die gewoon doorgaat.

DIEPENBEEK

Groot feest en scherm van Racing Genk

De komst van de Tour naar Diepenbeek is aanleiding voor een groot volksfeest op het plein voor het gemeentehuis. In samenwerking met Radio 2, TVL en onze krant is er vanaf 12 uur animatie met talrijke artiesten. Er is ook kinderanimatie. Het vervolg van de tourrit kan op de Grote Markt bekeken worden op een groot videoscherm. Het gaat om het befaamde reuzenscherm uit het stadion van Racing Genk. Ook nadat de renners voorbij zijn, blijf de animatie tot laat op de avond, met de uitbaters van de horecazaken op en rond de markten. Optredens zijn er o.a. van Eddy Wally, Mama's Jasje, Gunther Neefs, Made in Belgium, Soulshake en PeRRoNGeluK.

HOESELT

Tent

De Hoeseltse wielerclub 'De Vrijheid' zal op de Zeven-Bunderberg, dat is nabij de Watertoren in Hoeselt-Werm, een

grote tent

installeren met 200 zitplaatsen. Daar kan het verloop en de aankomst van de tiende rit van de Tour gevolgd worden op een groot TV-scherm van ruim 2 bij 3,5 meter. Hoogtepunt is natuurlijk de doortocht van de renners die daar iets voor 15u. aan de watertoren passeren. De tent op de Zeven-Bunderberg is toegankelijk vanaf 11u. De Zevenbunderstraat kan je voor 13u. bereiken via de Tongersesteenweg, de Nieuwe Baan en de Hernerweg.

BILZEN

Bevoorrading

Tussen Beverst en Bilzen vindt een bevoorrading plaats. Alle renners krijgen daar hun etenszakje uitgereikt.

Sportcafé

Tegenover de oprit naar de E313 in De Tongersestraat organiseert Radio Contact een sportcafé met live-uitzending van 11.30 uur tot 19 uur. Een groot aantal bekende personen uit de sport- en cultuurwereld zoals Eddy Merckx, Lucien van Impe, minister Bert Anciaux, ex-wielrenners Wilfried Nelissen, Ivo Molenaers en Martin Vangeneugden zullen daar live geïnterviewd worden. Ook Eric Schoefs, Erwin Thijs en dokter Chris Goossens van de Vlaamse dopingraad zullen er zijn. Tot slot hebben ook motorcrossers Joel Smets en Marniq Bervoets hun medewerking toegezegd. Ook Tourdirecteur Leblanc zal er - quasi zeker - halt houden. In de omgeving wordt nadar geplaatst. Via een uitgebreid televisiecircuit kan de ronde er gevolgd worden tot bij de aankomst. Op de parking van garage Smets in de Tongersestraat wordt een terras uitgebouwd.

TONGEREN

Tussensprint

Op de Bilzersteenweg, ter hoogte van het kruispunt met de Caesarlaan, is er een tussensprint voorzien. Daar wordt wel wat animatie en een extra terras verwacht.

Terrasjes

Tongeren houdt de festiviteiten naar aanleiding van de doortocht bescheiden. Wel wordt verwacht dat een aantal terrasjes langs het parcours zullen opduiken. In de deelgemeente Mal zijn de uitbaters van café 't Hukske erg vindingrijk. Omdat de tourcaravaan niet langs het café passeert, zullen zij een terras opstellen langs de Viséweg, tegenover schoenwinkel Reynders. Vanaf 11u zorgen ze voor drank en een barbecue. Bij slecht weer voorzien ze een tent. Voorts zullen de supporters kunnen genieten van radio en televisie.

Aangeboden door onze partners