Courtois wil statuut voor "voetbalheadhunters"

BRUSSEL -

De Belgische voetbalbond geeft toe dat er dringend orde op zaken moet gesteld worden in het wereldje van de voetbalmakelaars, eventueel via een duidelijke wetgeving.

BELGA

BR> "Het vonnis in Luik versterkt mijn overtuiging dat er een duidelijk systeem moet komen voor de verloning van de spelersagenten", zegt algemeen secretaris van de voetbalbond Alain Courtois aan Belga.

Voor hem moeten de voetbalmakelaars of -managers eenzelfde statuut krijgen als de headhunters in de bedrijfswereld. "Het is duidelijk dat er in de voetbalwereld koppensnellers bestaan, net als in de bedrijfswereld. Bij de headhunters is de regel heel duidelijk: hij krijgt het equivalent van de eerste drie maandsalarissen van de betrokken persoon. Waarom niet hetzelfde toepassen in het voetbal?" meent Courtois.

De algemeen secretaris begrijpt dat de relatie tussen spelers en makelaar soms moeilijk is. Hij begrijpt minder wat de relatie zou zijn tussen managers en clubs. "Wat zouden de clubs aan de managers verschuldigd zijn?" vraagt hij zich af.

Maar alhoewel het Luikse vonnis, bevestigd in beroep, de overeenkomst tussen European Football Consulting en Standard als illegaal bestempeld heeft, komen dergelijke akkoorden blijkbaar wel vaak voor in de voetbalwereld.

"Elke dag bellen er mij clubs op omdat ze een spits of een doelman zoeken", legt een belangrijke erkende Belgische voetbalmakelaar, die echter anoniem wenst te blijven, aan Belga uit. "Indien ik die speler ook vind, is het normaal dat ik daarvoor vergoed word", zegt hij. "Stel dat een makelaar in Brazilië een groot talent vindt en die speler voor weinig geld aan een club verkoopt. Vervolgens verkoopt die club de Braziliaan voor veel geld door. In zo'n geval is het normaal dat de agent een deel van die meeropbrengst krijgt."

In Vlaanderen worden dergelijke problemen in ruime mate geregeld door het decreet. "Op een manier die misschien een beetje te strikt is", zegt een andere makelaar.