Van Gogh kijken op Schiphol

Het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum in Amsterdam gaan gezamenlijk een filiaal openen op Schiphol. Beide musea willen in de terminal achter de paspoortcontrole Nederlandse topstukken tonen aan vliegtuigpassagiers die aankomen of vertrekken. Volgens woordvoerder R. Wever van Schiphol onderzoekt de luchthaven nog wat de beste plek is voor het minimuseum. Daarbij speelt mee dat de beveiliging optimaal moet zijn, evenals de temperatuur en de luchtvochtigheid. Wever verwacht dat het filiaal voor de jaarwisseling een feit zal zijn.

GPD

BR>

Schiphol betaalt mee aan het project, evenals beide musea, het Instituut Collectie Nederlandse musea en het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen. Motor achter het museumplan is staatssecretaris Van der Ploeg (cultuur), die de luchtreizigers 'een culturele verpozing' wil aanbieden.

De bedoeling is dat er circa tien tot twintig werken komen te hangen van wereldberoemde Nederlandse schilders, zoals Rembrandt en Van Gogh. "Het moet een afspiegeling worden van de Nederlandse kunst, zowel oud als nieuw", aldus Wever.