Canadese schrijver Mordecai Richler overleden

In de Canadese stad Montréal is maandag Mordecai Richler, een van de grootste hedendaagse Engelstalige Canadese schrijvers, aan de gevolgen van kanker overleden. Richler, bekend om zijn portretten van de joodse gemeenschap in de hoofdstad van Québec, werd 70. Richler maakte ook naam als - briljant, maar omstreden - journalist en als occasioneel scenarist.

BELGA

BR>

In zijn werk - romans, kortverhalen en kinderboeken - tekende hij op humoristische wijze een beeld van het Canadese leven in het algemeen en dat van de joodse bevolkingsgroep in het bijzonder. Zowel in zijn werk, ondermeer het essay 'Oh Canada! Oh Quebec!', als in het openbaar bekritiseerde hij het nationalisme van het Franstalige Québec.

Van het twaalftal romans van Richlers hand is 'The apprenticeship of Duddy Kravitz' uit 1959 de meest bekende, mede door de succesvolle verfilming in 1974 van de roman door Ted Kotcheff. Duddy Kravitz (in de film gespeeld door Richard Dreyfuss) is een literair alter ego van Richler, een kind uit joods-Russische arbeidersouders die vastbesloten is 'het' te maken in het leven. Antisemitisme is een van de thema's in de bildungsroman over de 'rise and fall' van de jonge streber.

Kotcheff verfilmde in 1985, met James Woods en Alan Arkin in de hoofdrollen, opnieuw een roman van Richler: 'Joshua then and now' (1980). Andere bekende romans van de joods-Canadese schrijver zijn 'St.Urbain's Horseman' uit 1976, 'Solomon Gursky was here' uit 1989 en 'Barney's version', dat in 1997 werd bekroond met de Giller-prijs voor de beste Canadese roman.