L&H verkoopt Mendez

Het omstreden spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H heeft zijn vertaalbedrijf Mendez verkocht aan het Amerikaanse Lionbridge Technologies. L&H krijgt er 27 miljoen dollar voor.

MARC BALDUYCK

BR>

L&H heeft met de verkoop van Mendez een belangrijke fase van zijn herstelplan afgerond. De 27 miljoen dollar die het krijgt voor het Brusselse bedrijf moeten de onderneming weer wat ademruimte geven. Bovenop de 27 miljoen dollar krijgt L&H ook nog eens 6 miljoen dollar terugbetaald aan interne leningen. Bovendien blijft het spraaktechnologiebedrijf toch nog bepaalde rechten houden op iTranslator, de vertaaltechnologie die Mendez destijds groot gemaakt heeft.

De 27 + 6 miljoen dollar zijn in elk geval flink wat minder dan de 150 miljoen dollar die ooit vooropgezet werden als waarde voor Mendez. De overdracht aan Lionbridge is echter nog niet definitief. In het kader van het gerechtelijk akkoord moeten nu ook andere kandidaat-overnemers nog de kans krijgen om een (hoger) bod op Mendez uit te brengen. Vraag is uiteraard of ze dat wel willen doen. Met de operatie Mendez lijkt de verkoop van de activa van L&H pas goed op gang gekomen. Topman Philippe Bodson had die eerder al aangekondigd. Hij heeft dringend geld nodig om een noodkrediet van 60 miljoen dollar terug te betalen.