Omzet moederbedrijf Alken-Maes stijgt met 22 procent

De omzet van de internationale biergroep Scottish & Newcastle (S&N), het moederbedrijf van brouwerij Alken-Maes, is in het boekjaar 2000-2001 gestegen met 22 pct tot 290,58 miljard frank. Het bedrijf maakte 21 miljard frank winst.

BELGA

BR>

Volgens een mededeling van S&N zijn "de schaal, de reikwijdte en het potentieel van het bedrijf enorm veranderd. We hebben via overnames en verkopen stappen ondernomen om de activiteiten volledig toe te spitsen op onze internationale bierbusiness. We worden vandaag geconfronteerd met een grote uitdaging, namelijk de vooruitgang aanhouden die we nu boeken binnen het geheroriënteerde bedrijf".

Wat voor het moederbedrijf S&N geldt, geldt ook voor brouwerij Alken-Maes, zegt Communication Manager van Alken-Maes Steven Roeland. De Belgische bierafdeling van S&N behaalde het afgelopen jaar een volumestijging van 1,6 pct. Dat is volgens Roeland uitzonderlijk in een markt die de laatste jaren steeds afnam. De stijging is vooral te danken aan de overname van Mort-Subite, Ciney en Brugs Witbier. Ook het toekomstplan dat focust op Maes en Grimbergen begint volgens Roeland zijn vruchten af te werpen. Vorig jaar produceerde Alken-Maes 1,8 miljoen hectoliter bier. Daardoor steeg het marktaandeel van de brouwerij met 0,4 pct, en kreeg Alken-Maes in totaal 14 pct van de Belgische markt in handen. De stijging werd ook gesteund door een verhoging van de netto verkoopprijzen met 3 pct.