Koeriers Taxipost leggen werk neer

De koeriers van Taxipost hebben dinsdag in het hele land het werk neergelegd. Ze klagen niet alleen de hoge werkdruk aan, maar vrezen vooral de afbouw van hun dienst. De Post-directie praat woensdagochtend met de vakbonden.

GUY VAN NIEUWENHUYSE

BR>

In nagenoeg alle Taxipostcentra in het land werd dinsdag gestaakt. In de provincie Antwerpen was dat het geval in Berchem, Lier, Mechelen, Herentals, Mol en Turnhout. "We vrezen vooral de onzekerheid", klaagt Herman, een Taxipostkoerier in Turnhout. "De directie wil een groot aantal kantoren sluiten. Wij zouden dan opnieuw naar Antwerpen moeten en elke dag in de file zitten. Werk in eigen streek garandeert de directie niet langer. Maar de directie weet niet eens waar dat centraal depot zou komen. Mortsel en Kontich werden genoemd, maar blijken niet mogelijk.".

Voor Francine Peeters uit Turnhout is de maat vol. "Wij hebben vroeger al moeten pendelen naar Antwerpen. Ik was soms zestien uur per dag onderweg. De directie legt ons al een erg hoog werktempo op. Ik moet tegen tachtig per uur door de bebouwde kom vliegen om tijdig al mijn pakketjes te kunnen bezorgen. Maar voor de verkeersboetes draai ik wel zelf op. En waar vind je nog een bedrijf dat je verplicht om 's middags twee uur het werk te onderbreken? Alleen maar om een duurder ploegensysteem uit te schakelen?".

De koeriers vrezen de afbouw van Taxipost. "De Post neemt andere koeriersbedrijven over. Ze sluit samenwerkingsakkoorden af met Sprinter en Exbo", zegt ACOD-secretaris Jef Michielsen. "Die firma's nemen het werk over. Het personeel vreest dat wat zij de voorbije jaren hebben opgebouwd, weer wordt afgebouwd. Taxipost doet het goed. Het volume stijgt elk jaar. De klanten zijn tevreden. Het personeel is fier op die prestatie. Dan knaagt die onzekerheid."