Sabena: Swissair verrast over afwijzing voorstel

Het feit dat de Belgische regering het 'ultieme' bod van Swissair niet goedkeurt, wordt in Zwitserland op verbazing onthaald. "De Swissair-groep is verbaasd en verbijsterd over de recente afwijzing"', luidde het in een dinsdag verspreide mededeling van Swissair.

BELGA

Topman Mario Corti herhaalde zijn eerder ingenomen stelling dat "Swissair niet bereid is verliesmakende luchtvaartmaatschappijen onbegrensd te financieren". "In het geval ons voorstel niet geaccepteerd wordt, lijkt de toekomst van Sabena steeds meer onzeker", klonk het dreigend.

Maandagavond formuleerde de Zwitserse luchtvaartmaatschappij een 'ultiem' bod om zich van haar verplichtingen in Sabena te ontdoen. Ze stelde de Belgische regering voor dat de twee aandeelhouders gemeenschappelijk 275 miljoen euro (11 miljard frank) inbrengen in het noodlijdende Sabena. Dit bedrag zou onmiddellijk ter beschikking worden gesteld. Bovendien wilde de Swissair-groep een achtergestelde lening van 30 miljoen euro (1,2 miljard frank) beschikbaar maken voor Sabena. Als tegenprestatie wil de groep ontheven worden van alle vroegere verbintenissen.