Maandag gratis met bus en tram

Als de ordewoorden van de drie grote vervoersvakbonden goed worden opgevolgd, kan u maandag overal in het land gratis met bus en tram reizen. De drie vakbonden (ACOD, CCOD en ACLVB) willen met deze actie protesteren tegen de Europese liberaliseringsplannen.

DOMINIEK CLAES

BR>

De Europese Commissie heeft verregaande plannen om ook de markt voor stads- en streekvervoer (bus, tram en metro) vrij te maken. Tot nog toe zijn die vervoersdiensten in handen van openbare maatschappijen: De Lijn in Vlaanderen, de MIVB in Brussel en SRWT-TEC in Wallonië. De Europese 'regering' gaat er vanuit dat concurrentie in het stads- en streekvervoer zal leiden tot (nog) betere service aan lagere prijzen.

Maar de drie vervoersbonden (ACOD-TBM, CCOD-Vervoer en ACLVB) zijn het daar niet mee eens. De drie bonden vrezen bijvoorbeeld dat bij een liberalisering van de markt bepaalde (afgelegen) regio's niet langer zullen kunnen rekenen op een regelmatige bus- of tramverbinding, tenzij tegen torenhoge prijzen. «De kwaliteit, de veilighied en de beschikbaarheid van het gemeenschappelijk vervoer zijn van het allergrootste belang,» aldus het vakbondsfront in een pamflet aan alle werknemers van de drie gewestelijke vervoersmaatschappijen. «Iedereen heeft recht op openbaar vervoer, en daarom moet dat door de gewestelijke overheden georganiseerd blijven.» Voorts vrezen de bonden dat de lonen en de werkgelegenheid in de sector door de vrijmaking van de markt in gevaar komen, net als de gezondheid en veiligheid van de werknemers. De bonden pleiten daarom voor het behoud van de drie gewestelijke vervoersmaatschappijen. Om hun eisen kracht bij te zetten organiseren de bonden maandag 9 juli een nationale actiedag. Zij roepen de bestuurders op om de reizigers (waar nodig) gratis gebruik te laten maken van het openbaar vervoer met bus, tram en metro. Vandaag wordt meer uitleg gegeven op een persconferentie.