Michel met vliegtuig van Ecevit naar Straatsburg

Het blitsbezoek van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel aan Turkije verloopt niet volledig rimpelloos. Het gloednieuw Embraer-vliegtuig, waarvan de Belgische Luchtmacht er vorig jaar vier bestelde en waarvan het eerste zopas in dienst werd genomen, moet in Ankara aan de grond blijven.

BELGA

BR>

Naar verluidt is een "niet-geïdentificeerd vliegend voorwerp" (een kraai) één van de motoren binnen gevlogen. Michel was bijgevolg verplicht om met een lijnvlucht naar Straatsburg te vliegen. Daar zal hij met premier Guy Verhofstadt (VLD) het programma van het Belgisch voorzitterschap toelichten.

Toen de Turkse premier Bülent Ecevit hoogte van het Belgisch ongemak kreeg, bood hij onmiddellijk zijn persoonlijk vliegtuig aan. De geste werd in dank aanvaard, zodat Michel vanavond in een vliegtuig met de "maan en de ster" in Straatsburg landt. Echt rouwig is Michel niet. Toen hij maandagavond voor het eerst in de Embraer plaatsnaam, was hij allesbehalve enthousiast. In het vliegtuig is er geen werktafel, zodat overleg met de medewerkers haast onmogelijk is. Dat is bovendien extra-moeilijk omdat de isolatie van het vliegtuig te wensen overlaat.

Wat de minister helemaal niet kon appreciëren, was dat zitjes en tafeltjes niet voor volslanke types of staatslieden zijn bedacht. Het is duidelijk dat Michel bij de aankoop van Embraers geen enkele inspraak bij de luchtmacht en minister van Landsverdediging André Flahaut had.