Van Lierde: "Nu kan podium op het EK weer"

ANTWERPEN -

Luc Van Lierde leek maandag in Zundert met nogal wat vragen aan zijn wederoptreden te beginnen. Voorspellingen gingen niet verder dan een plaats in de toptien omdat hij nog maar over 80 procent van zijn normale capaciteiten beschikte. Op het terrein bleek een gemotiveerde Van Lierde een veel taaiere klant dan hij zelf had voorspeld. In één wip terug naar de top. Zelfs kenners keken op van zijn prestatie.

Ronny Ceuleers

BR>

Van Lierde bleef er zelf bloednuchter bij. "Ik had vooraf gezegd dat het goed kon aflopen als ik met de eersten uit het water kwam en we dan met een twintigtal voorop geraakten met de fiets. Ik was tweede uit het water, was als eerste weg met de fiets en ons groepje bestond uit achttien man. De voorwaarden waren dus gewoon vervuld. Dat nadien die groep uiteenviel was gewoon een evolutie in de koers. Ik vond dat ze niet erg snel fietsten. Op een kasseistrook stak ik twee tandjes bij, versnelde, er viel een gat en we waren weg met vier. Die voorsprong kwam van pas bij het lopen. Want ik was 1'10" minder snel dan de beste loper. Was ik dus zonder voorsprong aan het loopparcours begonnen, dan was mijn voorspelling van een plaats tussen vijf en zeven allicht perfect uitgekomen."

Jul Clonen, technisch directeur van de Vlaamse triatlonliga: "Ik was verrast dat hij won, maar nog meer door zijn gedrevenheid. Twee jaar geleden maakte hij ook een comeback na een lange afwezigheid. Toen was hij bij de wissel na het zwemmen veel meer

gelaten

. Er zat geen strijdlust in. Nu wel. Met het oog op het EK over drie weken mentaal zeker belangrijk. Maar Luc is realistisch genoeg om te weten dat zijn looptijden nog niet zijn zoals het moet."

Luc Van Lierde dus toch nog niet helemaal de oude. Op het EK wel?

"Mijn vorige wedstrijd dateerde van september vorig jaar in Sluis. Die blessure aan het scheenbeen was erger dan ik vermoedde, maar Jan Olbrecht (zijn sportfysioloog en trainer, red.) zei dat ik net mijn belangrijkste trainingsblok had afgewerkt. Dat stelde mij gerust. Al heb ik de jongste acht weken niet eens de helft van mijn normaal trainingsprogramma in het lopen afgewerkt. Het is dus niet na deze overwinning dat ik ga zeggen: nu moet ik volgende week ook in Kapelle-op-den-Bos winnen. Maar het feit dat ik al die trainingen en de opbouw in de winter en op stage helemaal heb kunnen afwerken, dank ik aan SEM, het bureau waaraan ik de behandeling van alle extra-sportieve aspecten heb toevertrouwd. Ik heb in jaren niet meer zo een rustige winter gehad.

Ik zat ook met de vraag of mijn been het wel zou houden bij wedstrijdbelasting. Ik moet nog drie keer per week behandeld worden. Nu blijven me twee weken om de looptraining bij te trekken. Dan kan ik op het EK meedraaien voor een podiumplaats. Maar wat telt is mijn conditie. Een Europees podium is nu natuurlijk belangrijk, maar als boutade zou ik bijna zeggen: mijn conditie telt voor alles en dus liever vijfde met een superconditie maar na een tactische fout, dan Europees kampioen met veel geluk en een conditie die op niet veel gelijkt. Want nu al goed zitten en presteren op de korte afstand, is een voordeel voor de lange afstand later op het jaar." In

zijn

Hawaï dus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer