Volgens ploegleider Pevenage is Ullrich klaar voor de Tour

HASSELT -

«Lance Armstrong zal het straks in de Tour niet meer zo gemakkelijk hebben met mij,» verwittigt Jan Ullrich. «Dit keer sta ik er vanaf de eerste dag. En geen week te laat, zoals vorig jaar. Ik ga naar Duinkerke om mijn huid duur te verkopen. In de proloog al.»

BR>

Woorden die botsen met de prestaties van het Duitse boegbeeld. Na goed twee weken Giro mocht hij dinsdag in Sanremo rusten als 74ste van het klassement, op bijna anderhalf uur van lijstaanvoerder Simoni. Moet die man over een maand als challenger op pad in de Ronde van Frankrijk? De heimat gelooft erin, dat blijkt uit een opiniepeiling van het Duitse

Radsport

. Liefst 67 procent gelooft in een hoofdrol. Slechts 15 procent ziet het absoluut niet meer zitten. «Reken mij bij die 67 procent», grinnikt Telekom-ploegleider Rudy Pevenage. «Behoudens ongelukken zal Ullrich klaar zijn om Armstrong partij te geven.»

Onze landgenoot beklaagde het zich nog geen moment dat hij zijn poulain met zachte hand richting Italië duwde, als alternatief voor de combinatie Duitsland-Zwitserland. «Ik heb hem de jongste weken zien evolueren, sedert de proloog van Pescara. Jan heeft het nog steeds een beetje moeilijk met gezondheidspoblemen. Die dateren al van de Ronde van Romandië, waar de halve ploeg een virus opscharrelde. In combinatie met de traditionele mei-allergie bij Ullrich oorzaak van veel snuffen en kuchen.» Vandaar trouwens dat de geplande test in de chronoproef van vorige zondag helemaal in het water viel.

«Ook letterlijk», meesmuilt Pevenage. «Jan deelde in het onweer dat het voor Rik Verbrugghe zo grondig verknalde. Onmogelijke omstandigheden voor een topprestatie. Testen? Dat vragen ze me hier om de haverklap.

Wanneer gaat Jan zich eens op de proef stellen?

Alsof hij dat nog nodig heeft. Ullrich is geen debutant, hoor! Hij weet perfect waar hij staat. Ook hij werkte zich over de Dolomieten, ook hij heeft er geleden, veel zweet gelaten.»

«Zeer belangrijk», benadrukt Pevenage. «Wat had Jan in de benen toen hij vorig jaar richting Tour trok? Eén lastige etappe in de Ronde van Duitsland en twee moeilijke ritten in Zwitserland. Dan zal hij dit keer een copieuzer menu hebben genoten, dankzij de Giro. Zeer belangrijk voor het hoofd, voor het zelfvertrouwen. Hij weet dat hij goed voorbereid in Duinkerke zal staan.

(spottend)

Dat hoeft hij niet per se meer uit te proberen.»

Ontsnapping

Krijgen we Ullrich dan niet meer te zien in de slotweek van de Giro? Meer: bolt hij het opnieuw af, net als vorig jaar in de Vuelta? «Hij zegt dat hij niet tot de limiet wil gaan», aldus Pevenage. «Stel dat het in de bergen gaat sneeuwen, dat het echt rotweer wordt. Dan zet hij zijn gezondheid niet op het spel. Maar in normale omstandigheden wil hij zeker Milaan halen. Die bergen van donderdag kan hij nog best gebruiken...» Huzarenstukjes hangen echter niet meer in de transalpijnse lucht. «Laten we ernstig wezen», verzoekt Pevenage. «Ik kan me moeilijk voorstellen dat Ullrich plots de mannen klopt die op leven en dood vechten voor de eindoverwinning. Maar allicht fietst hij de komende dagen toch wat meer voorin, gaat hij al eens mee in een ontsnapping. Want verlos hem van die lastige verkoudheid en we zien nu al een andere Ullrich. Er wordt me ook vaak gevraagd om een vergelijking te maken tussen de Ullrich van twaalf maanden geleden, vlak voor de Alpenklassieker, en die van nu. Wel: er is geen vergelijking mogelijk!»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer