Vanderhaeghe keert terug op het middenveld

KRAAINEM -

Het moet pijn gedaan hebben bij Yves Vanderhaeghe. Thuis voor tv tijdens Tsjechië-België en in de tribune afgelopen zaterdag tijdens België-Letland. Meer zelfs: het moet een ware hel geweest zijn voor de Anderlecht-middenvelder. «Ik heb echt afgezien, ja,» zucht Vanderhaeghe. «Een marteling.» Maar woensdagavond in San Marino is hij er weer bij en moet Timmy Simons opnieuw wijken. «Ik wil elke wedstrijd spelen. Van begin tot einde.»

Kristof LIBERLOO

BR>

Yves Vanderhaeghe in enkele woorden omschrijven is onbegonnen werk. Maar met

strijdershart

,

sympathiek

en

bescheiden

kom je toch al heel ver. Zelfs nu de aimabele middenvelder bij de grootste club van het land speelt, afgelopen seizoen won tegen ploegen als Manchester United en Lazio Roma en een vaste waarde is bij de Rode Duivels, blijft hij

gewoon

zichzelf.

«Ik weet heel goed vanwaar ik kom, speelde nog in de lagere afdelingen,» aldus Vanderhaeghe. «De nationale ploeg is mijn stokpaardje. Bij de Rode Duivels brak ik echt door. Ik zal dan ook nooit zeggen, dat ik nooit meer voor de nationale ploeg zal willen spelen. Degenen die dat in het verleden wel deden, kwamen daar trouwens telkens op terug.

(lachje)

»

Schorsing

Vanderhaeghe zou het ook niet over zijn hart kunnen krijgen om naast het veld te blijven als hij erop had kunnen staan. «Ik wil elke match spelen. Van begin tot einde. Het is het mooiste wat er is. Ik denk ook dat ik nooit zal kunnen stoppen met voetballen. Ik vind het zo'n fantastisch spelletje dat ik zal blijven doorgaan. Tot ik erbij neerval. Al moet ik toegeven dat ik blij ben dat de matchen zich niet meer zo snel opvolgen. De jongste twee maanden bleef het bij slechts één match per week.

Da's niks, hé! (lacht)

» Timmy Simons deed het behoorlijk de voorbije twee interlands, maar Vanderhaeghe vervangen doe je niet zomaar. Woensdag ruimt de Bruggeling opnieuw plaats voor de pitbull van Anderlecht. «Ik was héél blij dat Waseige me opnieuw bij de groep nam. Want door mijn schorsing tegen Letland was dat toch niet evident. Ik heb de voorbije tien dagen getraind alsof ik ook vorige zaterdag zou starten. Ik kan me niet wegsteken. Ik zweet namelijk graag.»

Mpenza

San Marino moet woensdagvanavond eenvoudig opzij gezet worden. Ook Vanderhaeghe beseft dat. «Tegen Letland speelden we niet groots. Maar daar moeten we niet over zeuren. We wonnen toch, niet? San Marino stelt weinig voor, daarom mogen we ook geen steekje laten vallen. Het zou pijnlijk zijn om zonder overwinning met vakantie te moeten vertrekken. Maar ik stel wel vast dat we makkelijk scoren als het moet. En dat is toch heel belangrijk. We zullen ook optimaal gebruik moeten maken van de stilstaande fases, want San Marino zal met negen achter de bal blijven. Natuurlijk gaan we Emile Mpenza missen omdat hij uit het niets een actie kan maken, met zijn snelheid kan hij iedereen verrassen. Maar Wesley Sonck is ook een explosieve speler en indien naodig kan hij misschien brokken maken.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer