De coaches achter Clijsters en Henin

Carlos Rodrigues:«Dit is puur toeval»

BR> Carlos Rodrigues (37) staat op de loonlijst van de Waalse Vleugel van de Belgische Tennisbond. Tot voor enkele jaren was hij lesgever in het Opleidingscentrum waar hij zich veel met Henin en de broers Rochus bezighield. Vijf jaar geleden, toen Henin zich begon te ontbolsteren, mocht hij zich uitsluitend op haar verdere ontwikkeling concentreren. Net als Gabriël Gonzales en Eduardo Masso, ex-coaches van de Belgische Davis Cupploeg, is hij afkomstig uit Argentinië.

«En zoals zij ben ik toevallig in België verzeild,» lacht hij. «In 1987 kwam ik in Vlaanderen een toernooitje spelen, raakte gekwetst en moest voor verzorging enkele dagen nablijven. In die periode leerde ik wat mensen kennen, ik liet me overhalen om bij een club aan te sluiten en ... ik ben nooit meer weggegaan. Ik ben met een Belgisch meisje getrouwd, we hebben een zoontje van drie en wonen in Rixensart bij Waver.» Rodrigues was geen topspeler. «Absoluut niet. Ik stond 360ste op de wereldranglijst. In Belgïë had ik een A2-klassement, net onder Masso, Boileau en Van Langendonck. Mijn schaarse wapens waren mijn service en liftballetjes. Ik heb bij Topspin Zele gespeeld, in het Gentse, en ik was twee jaar trainer van Dick Norman vooraleer ik voor de Waalse tennisvleugel ging werken.» Rodrigues weigert een favoriet aan te duiden voor de match tussen Clijsters en Henin. «Ik hoop dat Justine wint, maar ik gun het Kim evenzeer. Hoe dan ook, de Belgische tennissport zal als winnaar Parijs verlaten.» Heeft de Bond veel verdienste in dit succes? «Het is puur toeval dat zich een lichting als deze aanbiedt. Je mag nog zoveel goede begeleiders en accommodatie ter beschikking stellen, maar als zich geen talent van het niveau Henin-Clijsters aanbiedt, sta je toch met lege handen.»

Carl Maes:«Mijn rol is beperkt»

Carl Maes (31), afkomstig uit Zolder-Centrum, is al zes jaar de vaste begeleider van Kim Clijsters. In '94, twee jaar nadat hij afgestudeerd was als Licentiaat Lichamelijke Opvoeding, ging hij werken bij de Vlaamse Tennisliga. In het Opleidingscentrum in Wilrijk was Kim één van zijn leerlingen. Toen ze de rest van de klas oversteeg en een specifiek toernooiprogramma ging afwerken, reisde Maes overal met haar mee. Toen ze prof werd, zegde hij zijn baan bij de VTV op en werd haar privé-coach. Tussen de vele reizen in, woont hij met vrouw en twee kindjes in Antwerpen.

«De evolutie van Kim is heel gestaag verlopen. Met kleine sprongetjes voorwaarts. Nooit een dal, nooit een stap terug. De internationale doorbraak situeerde zich twee jaar geleden in Wimbledon.» Over zijn rol als coach zegt Maes: «Mijn verdienste is minimaal. Het is zoals Johan Cruyff eens zei:

Met een goede speelster kan je veel makkelijker iets verkeerd doen dan haar iets bijbrengen

. Vandaar dat ik mijn inbreng relativeer. Ik probeer me niet op te dringen. Ik blijf op de achtergrond, want in heel de relatie is de speler de baas. Het is Kim die wint. Het is Kim die het geld verdient en mij betaalt.» De nieuwe generatie jonge speelsters is volgens Carl Maes een zegen voor de tennissport. «Periodes van absolute hegemonie zoals onder Evert-Navratilova en Graf-Seles behoren tot het verleden. Op ieder groot toernooi struikelen de reekshoofden alsmaar sneller. Toppers zijn minder dominant en de subtop is breder geworden. Dat kan het vertoon alleen ten goede komen.»

Voor het duel Clijsters-Henin weigert Maes een favoriet aan te duiden. «Rodrigues en ik wensen mekaar al dagenlang succes toe. Onze visie op de situatie is waarschijnlijk heel anders dan die van de man in de straat. Wat hier gebeurt, is zo uniek dat het de grens van favoritisme voor je eigen speelster overschrijdt.» Na enig aandringen: «Justine heeft op gravel toch een streepje voor. Maar opgelet: Kim is niet kansloos.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer