Van Aken geniet van succes, maar blijft kalm

PARIJS -

Kim Clijsters en Justine Henin blijven de wereld verbazen. Dinsdag plaatsten ze zich voor de halve finales. Nooit eerder gebeurd en niet noodzakelijk een eindpunt. Want de finale belooft makkelijker te worden dan de onderlinge confrontatie. De Cup van de French Open zou dus wel eens mee naar België kunnen komen. Prins Filip applaudiseerde driftig mee, Ivo Van Aken ook. Maar toch iets gereserveerder. Te koel? Te nuchter? «Neen, realistisch,» zegt hij.

BR>

Ivo Van Aken (49), technisch directeur bij de Vlaamse Tennisliga en coach van het nationale vrouwenteam (Fed Cup), slikt twee keer en zegt dan heel voorzichtig: «Soms wordt me wel eens verweten dat ik niet zou genieten van onze tennissucessen. Natuurlijk ben ik heel blij met wat Clijsters en Henin hier gerealiseerd hebben, maar ik ben nogal terughoudend als het erom gaat het succes toe te schrijven van 'een perfecte opleiding'. Wat je in eerste instantie nodig hebt, is talent. Pas daarna komen middelen en kennis aan bod.»

Van Aken steekt dus de pluimen niet op de hoed van de federatie. «Een Franse collega heeft me deze week toevertrouwd dat in Frankrijk nooit meer geld in de tennisjeugd is geïnvesteerd en dat de resultaten nooit slechter zijn geweest. Het heeft allemaal te maken met een goede of slechte lichting. En in dat opzicht zijn we de jongste jaren niet misdeeld. Er was eerst de generatie Ann Devries-Sandra Wasserman, dan was er het duo Laurence Courtois-Nancy Feber, waarvan laatstgenoemde voortijdig afhaakte. Bijna op hetzelfde moment stonden Sabine Appelmans en Dominique Van Roost klaar. En nu dus Clijsters en Henin.»

Talent

Van Aken hoopt dat de prestaties van Clijsters en Henin de jeugd zullen inspireren om aan de weg te timmeren. «Maar ik vrees ook een beetje het afschrikeffect. Ik kan me voorstellen dat iemand die 800ste op de wereldranglijst staat, hier een beetje moedeloos bij wordt en zijn racket in de hoek gooit.» Van Aken herhaalt dat er geen wondermiddelen bestaan om kampioenen te 'maken'. «Ik herinner me dat ik eens terugkwam van een toernooitje in Limburg en dat ik aan mijn vrouw zei:

Vandaag heb ik een superbegaafd kind gezien.

Het ging om Kim Clijsters. Ze was 6 jaar, maar ze liep het programma van haar leeftijdsgenootjes met twee fases voor. Omstreeks hetzelfde tijdstip kreeg ik uit Wallonië hetzelfde verhaal: over Henin! En dan kom ik terug bij het uitgangspunt dat alles draait om talent, motorische vaardigheden, coördinatie, kracht en snelheid. Als je die kwaliteiten niet hebt, kan je het schudden. Maar die kwaliteiten alleen volstaan natuurlijk niet. Aan het eind van de rit wordt het verschil gemaakt door de karakteriële eigenschappen. Wie naar de top wil, moet zich tweehonderd procent inzetten. Clijsters en Henin hebben dat altijd gedaan. En die halve finale - en er volgen er nog - is het resultaat. Een voordeel is natuurlijk ook dat ze zich beiden hebben kunnen spiegelen aan de reeds eerder geciteerde generaties.»

Precies die 'overdracht' houdt Ivo Van Aken vandaag bezig. «We moeten met onze voeten op de grond blijven,» zegt hij. «Dit jaar is het de eerste keer dat we geen jongens en meisjes op de hoofdtabel van het juniorestoernooi van Roland Garros hebben. Niets om te panikeren, want ik weet dat we nog veel talent achter de hand hebben. Maar dat talent stagneert een beetje. Ik vraag me dus af of die jongeren waar we veel van verwachten, wel voldoende voor hun sport leven. Zo niet, dan hoop ik dat Kim en Justine hier een duidelijk signaal gegeven hebben.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer