Hebben de Rode Duivels nog zin?

SERRAVALLE -

Precies een jaar geleden stonden de Rode Duivels op vier dagen van EURO 2000. Woensdagavond staan ze in het nietige San Marino - een vlek tussen Rome en Milaan - op negentig minuten van een welverdiende vakantie, maar vooral van de leidersplaats in groep zes. De enige vraag is: hoeveel zin hebben de Duivels nog om Michel D'Hooghe een afscheid in stijl te geven?

Yves Taildeman

BR>

Wat de uitslag ook is: zekerheid over deelname aan het WK kan België pas in september of oktober verwerven, tegen Schotland of in Kroatië. Maar België kan wel voor het eerst qua punten afstand nemen van zijn groepsgezellen. Een opsteker, zeker met de komst van de oorlogszuchtige Schotten in het verschiet. En fraai voor het imago van het Belgisch voetbal. Op het EK had België Europa al verbaasd met zijn aanvallend voetbal, in de Champions League en de WK-kwalificatiecampagne volgden eindelijk de resultaten. Geef toe: als groepsleider de vakantie ingaan naast toplanden als Spanje, Duitsland en Italië oogt mooi op de palmares. Bovendien, merkte Robert Waseige op, verloor België dit seizoen geen enkele keer. Dat kunnen zelfs Spanje en Duitsland niet zeggen.

Dat de Rode Duivels woensdagnacht het afscheid van Michel D'Hooghe vieren met drie extra punten in de achterzak, lijdt geen twijfel. San Marino is voor de Belgen als Wilrijk voor Antwerp of Kontich voor Germinal Beerschot: een tegenstander die drie klassen lager voetbalt. De historische 10-1 van de heenmatch - samen met de 9-0 tegen Zambia de zwaarste Belgische zege ooit - zegde vooral veel over de zwakte van de Marinezen. Tegen Letland behaalde de dwergstaat (slechts 61km² groot) zijn eerste punt ooit in een kwalificatiewedstrijd.

Toch nemen we er geen gif op in dat het ditmaal 1-10 wordt. Niet alleen hebben ook voetballers uit provinciale reeksen wraakgevoelens (hopelijk treedt de Israëlische ref strenger op dan de Bulgaar zaterdag), bij de Duivels is de honger naar een monsterscore weg. Qua doelpuntensaldo staan de Belgen acht goals voor op Schotland en Kroatië. En vooral: de vakantie staat voor de deur en de benzine is bijna op. Wedden dat Eric Van Meir in een volgetankt 2 pk'tje de Grote Prijs van San Marino wint voor Michael Schumacher in een Ferrari met één liter brandstof? Zo ver komt het woensdag echter niet. Robert Waseige - ook tegen San Marino trouw aan zijn bescheiden 4-4-2 - dropt enkele jongens in zijn elftal die fris en hongerig zijn. Van Kerckhoven en Peeters omdat ze lang out waren, Deflandre en Vanderhaeghe omdat ze Crasson en Simons voorgoed naar de bank willen verwijzen. Als ook de andere Duivels nog één keer hun tanden laten zien, zal de champagne later op de nacht des te beter smaken. En zal Michel D'Hooghe zich niet voor de rest van zijn leven moeten schamen. Stel je voor: afscheid nemen met een blamage in San Marino...

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer