1 op 3 pasgeborenen wordt niet geregistreerd

Wereldwijd wordt een miljard kinderen en volwassenen niet geregistreerd. Dat zegt de hulporganisatie Foster Parents Plan (FPP), dat verplichte geboorteregistratie wil opnemen in de slotverklaring van het Wereldactieplan van de Verenigde Naties. De slotverklaring wordt in september 2001 op de Kindertop in New York besproken.

BELGA

BR>

Volgens het Verdrag van de Rechten van het Kind is geboorteregistratie verplicht. In praktijk echter verzaken nog veel landen aan deze plicht. "Kinderen zonder geboortebewijs worden door de overheid niet beschermd. Wie bij de geboorte bij de burgerlijke stand niet wordt aangegeven, bestaat officieel niet", stelt Sven Rooms van FPP. "In heel wat landen, vooral in Azië, kan je je zonder geboortebewijs niet inschrijven op school en geen beroep doen op medische verzorging".

De oorzaken van gebrekkige geboorteregistratie liggen zowel bij de ouders als bij de overheid. Soms zien ouders de belangrijkheid van geboorteregistratie niet in of zijn ze bang voor boetes wanneer ze hun kind aangeven in een land waar familieplanning wordt aangemoedigd, zoals in China. Ook de overheden zijn vaak schuldig wanneer ze van ouders een financiële tegemoetkoming eisen bij geboorteregistratie van hun kind(eren). In sommige landen moeten ouders ver reizen om hun kind te gaan aangeven. FPP wil geboorteregistratie in alle landen gratis maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer