Kwaliteit Belgische wegrestaurants abominabel

Wie in België met de wagen rondreist stopt best niet aan een wegrestaurant. Dat is de boodschap van de automobilistenclub Touring. Samen met bandenproducent Michelin hebben ze 20 wegrestaurants geïnspecteerd. Het resultaat is bedroevend: praktisch alle restaurants scoren slecht tot zeer slecht. Twee uitzonderingen halen net een voldoende.

HANS CARDYN

Zowat alle Belgische wegrestaurants voldoen niet aan de noodzakelijke vereisten van hygiëne, comfort en veiligheid. Dat is de teleurstellende conclusie van het onderzoek van Touring. Ze hebben anonieme inspecteurs op pad gestuurd die tijdens de paasvakantie twintig wegrestaurants in Vlaanderen en Wallonië hebben gecontroleerd. Ze controleerden telkens of het ter plaatse voldoende veilig was, wat de kwaliteit en de prijs was van de maaltijden. Ze gingen ook na of het personeel klantvriendelijk was en of de toiletten wel voldoende hygiënisch waren. Ook de faciliteiten namen ze onder de loupe: kun je de bandenspanning controleren of niet?

Geen enkel restaurant scoort goed in het onderzoek. Integendeel: slechts twee restaurants halen nipt een voldoende (Marke: 74% en Wanlin: 73%). Alle andere scoren slecht tot zeer slecht. Het station van Wetteren heeft de weinig benijdenswaardige laatste plaats in de wacht gesleept met 52%. De wegrestaurants zijn nochtans belangrijk volgens Jan Dyck van Touring: «Elk jaar stoppen duizenden automobilisten aan een wegrestaurant. Na uren te hebben gereden, willen ze halt houden om even te ontspannen. Als de chauffeur en zijn familie in een overvol restaurant geen plaats vinden, als de files aan de kassa zo lang zijn dat de warme gerechten koud worden, als dan ook nog toiletten gewoon vuil zijn, tja, dan is de hele familie nog meer gestresst dan voor ze stopten en dat kan toch niet de bedoeling zijn.»

br> Wat de hygiëne betreft is het huilen met de pet op. De inspecteurs hadden stalen genomen van de deurknop van de toiletten, de toiletbril en het babykussen in de speciale ruimte voor babyverzorging. En die plaatsen bleken vaak een bron van ziektekiemen en bacteriën. De wegrestaurants in Waremme, Jabbeke en Tessenderlo halen op dat vlak zelfs zo een slechte score dat het ronduit gevaarlijk wordt om daar binnen te lopen omdat je kans loopt op een ziekte. Jan Dyck van Touring: «En dan moet je weten dat de weersomstandigheden voor de test eerder gunstig waren. Het was koud en regenachtig. Als het warm was geweest dan waren de resulaten nog dramatischer.» Eind deze maand maakt Touring de resultaten bekend van een Europees onderzoek maar het is nu al duidelijk dat België onder de middelmaat scoort. Jan Dyck: «De resulaten zijn niet echt bemoedigend. We willen de uitbaters aansporen om maatregelen te nemen.» In het onderzoek zaten twaalf Carestel-restaurants en acht AC restaurants: dat zijn in ons land de twee grote spelers op de markt van wegrestaurants.

Carestel reageert filosofisch op de resultaten: «Wij werden niet geïnformeerd over de methodologie van het onderzoek, dus kunnen we enkel rekening houden met ons eigen onderzoek. Bovendien scoren we relatief goed wat betreft maaltijden, service en klantvriendelijkheid. Andere factoren zoals de parking en de toegang, dat is niet louter onze verantwoordelijkheid maar ook die van de petroleummaatschappij die het station uitbaat.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer