Bart Peeters toont humor om te lachen

Print
De humor die wij tonen in De Leukste Eeuw moet om te lachen zijn", licht Bart Peeters toe. "Dat is niet altijd het geval. Je hebt ook fijnzinnige humor, waarbij je je gewoon stil kan amuseren."
BR> Warre Borghmans, die de eerste reeks De Leukste Eeuw presenteerde, speelt de volgende weken en maanden in drie theaterstukken. Daarom stelde hij zelf voor om zijn schoonbroer Bart Peeters de zaak te laten overnemen, en die doet dat graag. "De formule is even goed als ze eenvoudig is", zegt Bart. "De VRT heeft nu eenmaal dat briljante archief. We hebben de mogelijkheid om een schitterende scène van Gaston en Leo af te wisselen met de Schalkse Ruiters en een waanzinnig gebeuren uit De Droomfabriek. Ultieme humor overstijgt alles."
Uit zijn jeugd herinnert Bart Peeters zich vooral Het Manneke alias Jef Cassiers, om wie hij verschrikkelijk kon lachen. "Maar ooit had ook Nand Buyl een show, die Nand in eigen land heette. Hij ontpopte zich als een schitterend komiek met enorme timing, iets wat niemand in hem gezien had. Hij had immers twaalf jaar in Schipper naast Mathilde gespeeld. Ook TV-Touché was voor mij baanbrekend. Het hele oeuvre van Herman Van Molle heeft trouwens veel losgemaakt. En bulderen van het lachen kan ik zeker met Urbanus en met de typetjes van Chris Van den Durpel. Zij zijn twee autenthieke komieken. Zij bezitten veel vakkennis."
Bart apprecieert alle soorten humor, als hij maar goed gemaakt is. "Een programma als Het Peulengaleis is ook grappig, maar hoort dan weer niet thuis in De Leukste Eeuw. Het heeft als uitgangspunt absurdisme, en niet iedereen houdt daarvan. Daarom ben ik ook zo blij dat God Canvas heeft uitgevonden." Vaak wordt de grappigste televisie gemaakt door de meest ernstige mensen. "Klopt", lacht de presentator. "Zoals die nieuwlezer die zegt: hier volgen de punthoofden van het nieuws of de journalist in Australië, die opnieuw overschakelt naar Sydney Spruyt in de studio. Dat zijn leuke dingen voor de mensen."
De Leukste Eeuw, Maandag, TV1, 21.05u.