SAirGroup: "geen bijkomende toegevingen"

De SAirGroup is "tot geen enkele bijkomende toegeving" bereid om Sabena te redden. Dat zegt voorzitter Honegger in een Zwitserse krant. De SairGroup is voor 49,5 procent eigenaar van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij.

BELGA

"Indien wij van Sabena zouden moeten scheiden, zou dit jammer zijn", maar na de pilotenstaking van woensdag moet men zich in ieder geval afvragen of er een vertrouwensbasis bestaat om de luchtvaartmaatschappij te herstructureren," aldus Honegger.

Hij bekende voorts de grote invloed die politiek en vakbonden hebben in België, te hebben onderschat.

Met betrekking tot de participatie in het kapitaal van bedrijven in België en Frankrijk, meent Honegger dat de overnamestrategie gedeeltelijk heeft gefaald. "Overleven van de SAirGroup is mogelijk dankzij de goede resultaten van de sectoren catering, cargo en techniek, alsmede andere filialen".

Sabena heeft donderdag twee weken respijt gekregen om orde op zaken te stellen. Dezelfde avond nog heeft Honegger verwittigd dat hij zijn engagement ten opzichte van de Belgische regering om vers geld in Sabena te investeren niet zal verlengen na 27 februari.

Om Sabena te redden zijn de SAirGroup en de Belgische staat (die 50,5 procent van het kapitaal bezit) op 20 januari overeengekomen 250 miljoen euro extra in de maatschappij te steken. De Zwitserse groep gaat trouwens een aandeel van 85 procent verkrijgen. Maar eerst dient het overleg over een sociaal plan rond zijn.