Vice-premier Oostenrijk: proces Britse kranten

De Oostenrijkse vice-premier Susanne Riess-Passer wil enkele Britse boulevardbladen voor de rechter slepen omdat die haar hebben aangeduid als 'Mrs. Hitler' en 'nazi'.

BELGA

Zij heeft een Brits advocatenkantoor opdracht gegeven de mogelijkheden voor een aanklacht tegen de bladen te onderzoeken.

De Britse pers was afgelopen dinsdag verontwaardigd over de ontmoeting van prins Edward en zijn vrouw Sophie met Riess-Passer, die ook voorzitter van de ultrarechtse FPO van Jörg Haider is. Zij troffen elkaar tijdens de wereldkampioenschappen ski in Sankt Anton.

De populaire krant The Sun bracht de ontmoeting onder de kop 'De geschiedenis herhaalt zich: Edward en de fascist' met een foto erbij van de afgetreden koning Edward VIII met Adolf Hitler uit 1937.

Prins Edward, de jongste zoon van koningin Elizabeth, probeerde zich te verontschuldigen met de mededeling dat hij niet wist dat hij met de omstreden politica had gesproken. Riess-Passer noemt dat in Profil onzin. "Natuurlijk wisten ze wie ik ben. We hebben de hele avond samen doorgebracht. Ze waren erg aardig".