Stratemon gaat L&H aan vers kapitaal helpen

De Stichting Stratemon uit Brugge, die zich tot nu toe vooral met monumentenzorg en cultuur bezighield, zegt via haar gedelegeerd bestuurder Pierre-Henri Vanderstraeten dat het nog voor 21 mei een wezenlijk bedrag zal ter beschikking stellen om het noodlijdende spraaktechnologiebedrijf Lernout°Hauspie te helpen. Het geld zal echter niet afkomstig zijn van Stratemon zelf. Volgens Vanderstraeten zal het komen van geldschieters uit Europa maar niet uit Vlaanderen.

BELGA

BR> De vzw Believers zien in het plan van Vanderstraeten een laatste hoop om Lernout&Hauspie te redden. "We hebben nu geen tijd meer om bij de pakken te blijven zitten", zegt voorzitter Roger Van Praet. "We hebben al contact gelegd met de heer Bodson van L°H om hem over dit plan te informeren. Nog voor het einde van de week zullen we hem ontmoeten. Belangrijk is dat we nu de leegloop van het bedrijf stoppen. We hebben al genoeg naar het verleden gekeken. Nu moeten we kijken naar de toekomst. Belangrijk is daarbij dat we de activa van Lernout&Hauspie niet zomaar mogen laten verkopen aan derden. Die zitten immers als gieren te wachten op de technologie van het Ieperse bedrijf. Daarom moeten we tot op het laatste onze hoop stellen op een reconversieplan".

De Believers die intussen niet meer willen zeggen hoeveel aandeelhouders of hoeveel procent aandelen van L&H zij nog vertegenwoordigen, hangen zich intussen vast aan de woorden van Vanderstraeten. Die zegt dat zijn onderhandelingen met potentiële geldschieters momenteel in een eindfase zitten. Voor de cruciale datum van 21 mei zou alles geregeld zijn.