Status quo bovenaan, STVV doet goeie zaak

Op de 28ste speeldag hebben zowel Anderlecht als Club Brugge gelijkgespeeld. Anderlecht bleef op 0-0 steken in Lokeren, Club Brugge gaf tweemaal een voorsprong uit handen tegen Westerlo. Onderaan won hekkensluiter Sint-Truiden de zespuntenwedstrijd in KV Mechelen met 1-2. Kris Buvens (foto) scoorde de winning-goal. Aalst-Harelbeke bleef 0-0. AA Gent en Germinal Beerschot deden de beste zaak met het oog op Europees voetbal.

Bart Vandermierde

Lokeren - Anderlecht 0-0

Anderlecht kwam niet verder dan een scoreloos gelijkspel op Daknam. In de beginfase waren de beste kansen voor de thuisploeg via een harde knal van Olufade en een vrijschop van Chris Janssens op de lat. Net voor het half uur kregen de Brusselaars een eerste, goeie kans. Baseggio kopte een scherpe voorzet van Crasson nipt naast. Na de rust waren de beste kansen voor Anderlecht, maar een attente Daniel Zitka gunde Anderlecht geen overwinning. Voor Aimé Anthuenis en co was het bang afwachten op de uitslag uit het Jan Breydelstadion.

Club Brugge - Westerlo 2-2

De kloof met Anderlecht blijft 4 punten. Club Brugge kon in eigen huis geen afstand nemen van Westerlo. Nochtans kreeg Club voldoende kansen om de wedstrijd al in de eerste helft te beslissen. Toen bleef het echter enkel bij een kopbaldoelpunt van (alweer) Philippe Clement. Vroeg in de tweede helft kregen de Bruggelingen de rekening gepresenteerd na een goal van Frank Machiels. Brugge begon te twijfelen, maar een actie van Peter Vander Heyden bracht Club opnieuw op voorsprong. Lang konden de Brugse fans daar echter niet van genieten. Vier minuten later schoot ex-Bruggeling Dalibor Mitrovic de 2-2 eindstand op het bord. De Bruggelingen laten een unieke kans liggen om tot op 2 punten van Anderlecht te komen, een fluitconcert was hun deel.

Standard - Antwerp 0-1

Antwerp zorgde voor een stunt op Sclessin. De Sinjoren wonnen van het 'Europese' Standard met 0-1. Het waren nochtans de Luikenaars die het gevaarlijkst waren in de eerste helft via het spitsentrio Aarst-Goossens-Mornar. Tot dan was enkel een verre trap van Ziyati het enige wat Antwerp liet optekenen. In de 34ste minuut werd Toni Sergeant neergelegd door Harald Meyssen, Seol zette bij afwezigheid van Patrick Goots de strafschop om. Tien minuten na rust komt Antwerp goed weg, wanneer een handsbal van O'Shea niet op de stip wordt gelegd. Standard bleef stomen, maar het gebeurde allemaal iets te ongecontroleerd om Antwerp van de wijs te brengen. Seol had de 0-2 nog op de schoen, maar hij kraakte zijn schot. Standard verliest van een ploeg die niets meer te winnen of te verliezen heeft. Antwerp houdt woord en haalt een resultaat voor trainer Regi Van Acker en de ongelukkige Gunter Ribus.

AA Gent - Racing Genk 2-1

Standard ziet AA Gent tot op 2 punten naderen na de overwinning van de Buffalo's tegen Racing Genk. In de 4de minuut kwam Ahmed Hossam al dichtbij een treffer, maar hij knalde op de paal. In de 10de minuut is alweer Hossam gevaarlijk, maar doelman Jan Moons kan zijn kopballen uit zijn doelvlak houden. Daarna kwam Genk beter in de wedstrijd en kreeg nog voor rust enkele zeer goede kansen, maar David Paas, Zoran Ban en een volledig vrijstaande Akran Roumani slagen er niet in te scoren. Na de rust probeert AA Gent de match opnieuw in handen te nemen. Op het uur kopt absolute uitblinker Hossam een inworp van Vital Borkelmans op de flaterende Moons. Alsof het allemaal nog niet genoeg was, schilderde Hossam de bal ook nog perfect op het hoofd van Christensen die binnenkopte. Even voor affluiten verzilverde Bernd Thijs nog een strafschop na handspel van Borkelmans. Die aansluitingstreffer kwam echter te laat voor de Limburgers. Goeie zaak voor Gent, voor Genk wacht woensdag een belangrijker duel.

Germinal Beerschot - Beveren 2-0

Ook Germinal Beerschot is verre van uitgeschakeld voor de 3de plaats in de rangschikking. Door de 2-0 zege tegen Beveren komt GBA tot op 3 punten van de Rouches. Buiten dit mooie perspectief was de wedstrijd verder niet echt om aan te zien. Net voor rust schoot Marc Degryse de Ratten wakker met een heel makkelijk doelpunt na goed voorbereidend werk van Philip Haagdoren. De tweede helft is zo mogelijk nog makker. De 45 minuten konden rustig worden doorgespoeld tot de laatste minuut waarin Cisse Severeyns nog maar eens aantoonde dat hij het scoren niet verleert. Hij rondde zijn slalom rond doelman Fouhami mooi af, eindstand 2-0. Germinal Beerschot blijft door deze zege op twee gedachten hinken: Europees via de derde plaats of via een eventuele bekerfinale? De beker binnenhalen betekent nog twee wedstrijden winnen...

Moeskroen - Lierse 1-2

Moeskroen had een uitstekende zaak kunnen doen met het oog op Europees voetbal, maar verloor op Le Canonnier met 1-2 van Lierse. Moeskroen was tijdens de eerste helft de gevaarlijkste ploeg, maar Jestrovic, Marcin Zewlakow en Dugardein konden niet scoren. Lierse stak op het uur ook even de neus aan het venster en scoorde meteen. Een uittrap van Patrick Deman werd doorgekopt door Gonzague Vandooren, Hans Somers wist doelman Kurt Vandoorne te verschalken. Lierse schrok zo hard van die voorsprong dat Eric Van Meir een vrije trap van Koen De Vleeschauwer in eigen doel werkte. Van Meir zette zijn fout echter 6 minuten voor tijd recht. Hij legde zijn frustraties in een enorme knal op een hoekschop van Karel Snoeckx. Slecht resultaat voor Moeskroen, Lierse klimt stilaan uit het dal na de tweede zege op rij.

KV Mechelen - Sint-Truiden 1-2

Sint-Truiden deed wat het moest doen om niet verweesd achter te blijven op de laatste plaats. Het won Achter de Kazerne van KV Mechelen. In een (begrijpelijk) zenuwachtige wedstrijd kwamen de Kanaries in de eerste helft op voorsprong. Dave de Jong blundert in de KV-defensie met een te korte terugspeelbal. Koen Schockaert was er als de kippen bij, maar doelman Ivan Willockx pakt de Truiense spits en komt er vanaf met een gele kaart. Filip Fiers zet de terechte strafschop feilloos om. KV ging meteen op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er nog voor rust. Joris Van Hout kopte een vrije trap van De Jong tot bij Steven Ribus, die voorbij doelman Dusan Belic binnenknikt. In de tweede helft vielen er opnieuw niet veel échte kansen te noteren. Twintig minuten voor tijd scoorde invaller Kris Buvens de levensbelangrijke goal die beide teams konden gebruiken. Verjans stoomde door op links, zijn voorzet werd door de jonge spits binnengewerkt. Sint-Truiden behaalt een heel belangrijke zege, de rode lantaarn hoefde niet de bus op richting Haspengouw, maar mocht in Mechelen blijven.

Aalst - Harelbeke 0-0

De andere zespuntenwedstrijd van de avond werd een 0-0 gelijkspel. Aalst kreeg de beste kansen, maar gescoord werd er niet. Beide ploegen schieten hier weinig mee op. In de marge van deze wedstrijd werd het viertal dat door trainer Wim De Coninck uit de selectie was gezet na een uiterst slappe prestatie tegen KV Mechelen van vorig weekend, beschuldigd omgekocht te zijn.