Basket: Bree verliest van nipt van Bergen

Bree - Bergen 94 - 97

Raf Comans

BR>

BREE -

Niet Bree maar Bergen staat alleen op de derde plaats. In de wedstrijd die daarover besliste, eiste ref Decoster in de slotfase een hoofdrol op. Bij een 94-96 stand op het scorebord trok Watson op 8 seconden voor affluiten met een onweerstaanbare drive naar de ring voor de gelijkmaker. Zijn lay-up ging echter naast en de Breese Amerikaan raakte in zijn landing de Oostenrijker Bernd Volcic. De Bergense reus ging gewillig neer. Het fluitsignaal van ref Decoster verbaasde echter vriend en tegenstander. Aanvallende fout van Watson gaf hij aan en daarmee had Bergen de zege op zak.

Hoe pijnlijk en misschien wel onrechtvaardig dat beslissende fluitsignaal ook was, Bree had de wedstrijd in feite in de eerste helft zelf al verloren. De thuisploeg leek wel verlamd door de zenuwen en bakte er zeker in het eerste kwart niets van: 5 op 20 shots en een 14-28 stand na 10'. Een geolied Bergen bleef vooral via Collier en Desaever over Bree razen en net voor rust prijkte de maximumvoorsprong op het bord: 32-55. «In de eerste helft reageren we slecht op wat zij doen in defense en missen we zelfs lay-ups,» analyseerde Bree-coach Paul Vervaeck achteraf die eerste doorgang. Het werd zaterdag echter een drama in twee bedrijven want in het derde kwart pakten de Noord-Limburgers uit met een onwaarschijnlijke remonte.

«Als je met 20 punten verschil naar de kleedkamers trekt dan ken je het scenario. De ene coach ligt te kafferen terwijl de andere zegt: het is goed. En bovendien gooit Bree in de tweede helft zijn driepunters binnen,» aldus veelvuldig internationaal Ronny Bayer die het overigens een propagandamatch vond voor het Belgische basketbal. Coach Yves Defraigne (Bergen): «Je moet agressief uit de kleedkamer komen maar hoe je het ook draait of keert: dat lukt minder goed als je 20 punten voor staat tegen dat het maar 1 punt verschil is.»

Zijn ploeg kwam niet verder dan een 1 op 7 in de eerste 5' van het derde kwart, terwijl de thuisploeg geen enkele misser meer liet optekenen. Via Hinrichsen, een verbluffende Perez en driepunters van Fite kreeg Bree de bezoekers in de 27' weer in het vizier: 59-63. Een schitterende Collier hield Bergen echter overeind en kreeg daarbij onverwachte hulp van Verstraete (driepunter plus drive). Pas op 23 seconden van het einde slaagden Watson en 'joker' Terclavers erin om Bree echt langszij te brengen: 94-94. De thuisploeg ging voor de vlugge fout en Desaever maakte er vanop de vrijworplijn 94-96 van. Daarna volgde de fatale spelfase.

«We zijn schitterend teruggekomen, maar dat heeft zoveel energie gekost dat we het niet hebben kunnen afmaken. Ik had nochtans gedacht van te winnen,» aldus Terclavers die een erg sterk vierde kwart speelde.

«In een dergelijke match is 20 punten verschil teveel,» vond coach Yves Defraigne van Bergen over de 35-55 ruststand. «Je stopt je spel. Je wil die voorsprong vasthouden en daardoor gaat de bal niet snel genoeg meer van hand tot hand.»

«Die derde plaats kunnen we nu wel vergeten,» besefte zijn collega Vervaeck. «We staan nu in feite twee matchen achter Bergen.»

«Ik weet eigenlijk niet wat het beste is: derde of vierde eindigen. Belangrijk is dat je twee keer thuisvoordeel hebt. En dan nog... Maar we gaan natuurlijk nog altijd voor die derde plaats. Als je tegen een ploeg als Bergen 20 punten kan goedmaken moet je thuis ook tegen Ieper en in Wevelgem kunnen winnen,» besloot de Breese coach.