Handbal: Neerpelt speelt finale Beker van België

HASSELT -

Sporting Neerpelt en niet Initia Hasselt speelt op 14 april de bekerfinale. Tegenstander in het Gentse Tolhuis is Eynatten en niet competitieleider Beyne dat na de heenwedstrijd nu ook de return verloor van de regerende landskampioen. Twee verrassingen dus, want Beyne en Hasselt hadden de reguliere competitie op plaatsen één en twee afgesloten. Voor het enthousiaste Neerpelt breken mooie tijden aan. Hun laatste grote prijs pakten de Noord-Limburgers met de beker in 1997 in... het Tolhuis.

Ivo Kwanten

BR>

Topschutter in het Sporting-kamp was zaterdag Bjorn Timmermans met zeven doelpunten. Voeg daarbij nog de drie treffers van Lambert Schuurs en de kracht van Neerpelt op de cirkel komt meteen boven drijven.

«Met dit scenario had ik hoegenaamd geen rekening gehouden,» aldus Timmermans. «En op die overwinning valt denk ik niets op aan te merken. We speelden een dijk van een wedstrijd. Vooral die eerste tien minuten, waarin we vlotjes 1-5 uitliepen, hebben ons sterk gemaakt en lucht gegeven. En dan is er natuurlijk de transfer van Lambert Schuurs. De Nederlander geeft de ploeg iets extra. Zijn ervaring kan in moeilijke wedstrijden de doorslag geven. En dat we mekaar zeer goed aanvoelen is in Hasselt gebleken.» Ook Schuurs genoot van zijn eerste succesje bij Neerpelt. «Ik ben blij dat ik hier mijn steentje heb toe kunnen bij dragen,» aldus de Nederlander. «Daar doe ik het voor. Ik ben bij Sittardia niet verbitterd vertrokken. Integendeel, ik heb daar schitterende jaren gehad maar ik wil hanballen en die mogelijkheid was er over de grens niet meer. Neerpelt en Jos Schouterden hebben me opnieuw de kans gegeven. Kan ik Neerpelt mee aan de Belgische beker en aan de nationale titel helpen, dan is dit graag gedaan. Krijg ik weinig of geen spelgelegenheid dan zijn we nog de beste vrienden.»

Patrick Buzaud genoot intens van de 23-29-zege. «Eindelijk krijg ik de kans een bekerfinale te spelen,» zucht de Luikenaar. «Daar moet je dertig jaar voor geworden zijn. Geef toe dat we dit verdiend hebben. Om de tegenstander in eigen hal zo op zijn plaats zetten moet je klasse hebben. En wie of wat houdt ons nu nog tegen. Deze groep staat bol van vertrouwen.»

Initia was zaterdagavond groot in de nederlaag. Bruno Willems: «We hebben een lesje gekregen in collectiviteit en efficiëntie. Dat heet gevloerd worden met eigen wapens. We maken niet meer die beresterk indruk van in december. We zitten duidelijk in een dalletje. Een kwestie om snel terug de kadans te vinden want zaterdag staat de trip naar Tongeren geboekt.» Ook assistent-coach stak de ontgoocheling niet onder stoelen of banken. «Bekijk hier het scoutingsblad, zie je al die nulshots. In de eerste tien minuten waren we nergens. Neerpelt lapte ons meteen een 1-5-achterstand aan de laars en dan sta je de overige vijftig minuten gestresseerd te handballen.» Ken De Nil trok de kwaliteiten van Neerpelt niet in twijfel maar benadrukt dat Initia het de tegenstander te gemakkelijk gemaakt heeft. «We hebben verdedigd als een stelletje beginnelingen. Lenders en Dobrzynski uit de wedstrijd houden lukte nog aardig, maar de tandem Ombelets-Timmermans maakte brokken.»

Meeuwen-Visé

De bekerfinale bij de vrouwen gaat tussen Meeuwen en Visé. De twee clubs wonnen na de heenwedstrijd nu ook de terugmatch tegen respectievelijk Hechtel en Hasselt.

Beyne - Eynatten 17 - 19

Eynatten zette zijn verdedigende kwaliteiten dik in de verf. Wudtke en Jacobs leverden uitstekend blokwerk in het centrum en ook Stavast had in deze return een hoofdrol. Beyne kwam in deze wedstrijd één keer op voorsprong, 5-4 maar Eussen en Krzyszkow keerden in het tweede kwartier de rollen om, 8-10 aan de rust. Eynatten ging in de tweede helft op zijn elan verder. Bij 9-16 kon Beyne de kwalificatie voor de finale helemaal vergeten.