Reacties na België - San Marino

BRUSSEL -

Reacties na de westrijd België-San Marino, woensdag met 10-1 gewonnen door de Rode Duivels:

BELGA

BR>

Giampaolo Mazza (bondscoach San Marino):

"De 10-1 is een juist resultaat. Het verschil tussen het Belgische voetbal en ons niveau is inderdaad zo groot. De Belgen hebben hun supporters waar voor hun geld gegeven. Ik zei ook al voor de wedstrijd, dat België de favoriet is in onze groep om door te stoten naar het WK.

Bob Peeters (ingevallen in 57ste minuut, en auteur van hattrick tussen de 75ste en 86ste minuut):

"Het is de eerste keer dat ik drie keer scoor in een wedstrijd, en dan nog met de nationale ploeg. Waseige had mij vooraf gezegd te kiezen voor één diepe man (nvdr, Mpenza), maar dat ik zeker zou invallen. Ik heb het vertrouwen dat de bondscoach mij gaf alzo niet beschaamd. Ik zie mijn drie goals niet als een revanche, ik ben gewoon blij bij de selectie te zijn. We zijn de match begonnen met veel respect voor de tegenstander en hebben geconcentreerd gespeeld van de eerste tot de laatste minuut. In de tweede helft steunde het publiek ons voluit en konden we dubbele cijfers op het scorebord zetten. Dit moet ons veel vertrouwen geven voor Schotland (nvdr, op 24 maart)."

Bart Goor (auteur van twee doelpunten):

"Deze 10-1 winst is zeer goed voor het vertrouwen. Schotland zal nu wel een beetje schrik hebben van ons, wat een voordeel moet zijn. Wij zullen daar blij zijn met een gelijkspel, we moeten er zeker niet op doelpuntenjacht gaan. Vandaag was ik veel in balbezit, en wanneer de eerste acties goed gaan, is het vertrouwen er. Er kwamen ook heel veel ballen over links, en doordat iedereen in beweging was, ook voor doel konden we zo dikwijls gevaarlijk zijn. Het is trouwens een teken van de goeie mentaliteit van deze groep om te blijven spelen tot het eindsignaal. Zo is het aangenaam voetballen."

Daniel Van Buyten (debutant centraal in de verdediging):

"Het was een mooi moment voor mij. We maakten veel goals en kregen er spijtig genoeg één tegen: 10-1 daar hadden we vooraf zeker voor willen tekenen. Dit is een goede groep, iedereen heeft veel zin om te voetballen, en heeft plezier in het spelletje. Ik voelde me groeien in de match. Ik begon met simpel spel, maar in de tweede helft lukte ik bijna een doelpunt. Dat is dan maar voor de volgende keer."

Walter Baseggio: «Toch nerveus in begin»

BRUSSEL -

Ook het debuut van Walter Baseggio was er een om in te lijsten. «In het begin was ik toch wat nerveus. Het was tenslotte mijn eerste WK-kwalificatie-interland. Na tien minuten ging het beter. Ach, de tegenstand was uiteraard niet zo sterk, maar uiteindelijk moeten de doelpunten er toch in. Het gebeurt natuurlijk niet vaak dat er in internationale wedstrijden zo veel doelpunten vallen.»

Baseggio kon ook tevreden zijn over zijn eigen prestatie. «Dat wel, ik ben inderdaad tevreden over mijn match. Ik schiet op de paal, er wordt een doelpunt van mij onterecht afgekeurd en dan scoor ik toch nog een geldig doelpunt ook. Een leuk debuut, maar persoonlijke prestaties zijn ondergeschikt aan het belang van de ploeg.»

Didier Dheedene: «Ideale debuutwedstrijd» BRUSSEL -

Debutant Didier Dheedene speelde een prima partij op de linkerflank. Nico Van Kerkckhoven heeft er in elk geval een concurrent bij. «Het was de ideale wedstrijd om te debuteren», glunderde Dheedene. «Beter kan gewoon niet.»

Opvallend was de gretigheid van alle Rode Duivels. «De trainer had ons ook gevraagd om te blijven doorgaan, ook al kwamen we op voorsprong», zegt Dheedene. «We zijn negentig minuten blijven voetballen. Nadien hebben we ons uiterste best gedaan voor het publiek en probeerden we het tempo hoog te houden. De supporters stonden als één man achter ons. Die mensen verdienden dat we het onderste uit de kan haalden. Daar zijn we uiteindelijk ook in geslaagd. Het belangrijkste was om deze tegenstander niet te onderschatten. Dat is niet gebeurd en dan kun je dit soort wedstrijden eigenlijk niet verliezen.»

Yves Vanderhaeghe: "Wie er scoorde, was onbelangrijk"

BRUSSEL -

Yves Vanderhaeghe scoorde twee van de tien doelpunten, meteen zijn eerste twee in dienst van de Rode Duivels. "Dat is zo, maar wie ze maakte, speelt geen rol. Het kwam er op aan om zo vlug mogelijk te scoren. De eerste kans van Emile Mpenza ging naast en dat speelt toch even mee. Uiteindelijk is het nog makkelijk gegaan. Het is tegen zo'n landen altijd even zoeken naar dat eerste doelpunt, maar eens dat dat valt, dan is de ban gebroken. Ik denk dat we de voorbije drie dagen zeer ontspannen waren, maar de concentratie was er toch en dat kwam het spel ten goede."

De ideale voorbereiding op Schotland dus? "Beter met 10-1 winnen dan met 1-0 of 2-0", besluit Vanderhaeghe. "Dit moet vertrouwen aan de ploeg geven. ten slotte waren er toch een paar nieuwe jongens bij en is het afwachten op het vlak van automatismen en zo. In elk geval ook 'chapeau' voor de nieuwkomers."