Venus Williams wint WTA Miami

MIAMI -

Venus Williams heeft zaterdag het WTA-Masters-tennistoernooi van Miami (2,72 miljoen dollar) gewonnen. In de finale klopte de Amerikaanse onder tropische omstandigheden haar landgenote Jennifer Capriati in 3 sets: 4-6, 6-1, 7-6 (7/4), die maar liefst 8 matchpunten kreeg om zelf te winnen.

BELGA

De overwinning van Williams was zwaarbevochten. Capriati, in januari nog winnares van de Australian Open, kreeg in de lange finale 8 mogelijkheden om de wedstrijd in haar voordeel te beslechten. Twee dagen na haar 25ste verjaardag vergooide ze alle kansen. Na 2 uur en 19 minuten mocht Williams de zegepremie van ruim 16 miljoen frank ophalen. "Voor alles is een eerste keer", verklaarde de winnares na de bizarre overlevingstocht op de snikhete baan. "Ik bleef steeds in de race. Op een of andere manier lukte het me overeind te blijven." Voor Williams was het de 3de keer dat ze het toernooi won. Daarmee evenaarde ze de prestatie van de inmiddels gestopte Duitse Steffi Graf. Het was dit seizoen wel haar eerste toernooizege. De laatste nederlaag in Miami voor de Amerikaanse dateert inmiddels van 1997, tegen Hingis. Daarna won ze in 1998 en 1999. Vorig jaar was ze afwezig door een blessure.

De finale was een groot foutenfestival. "De hitte was de bepalende factor", vond Venus Williams. "Het kostte ons allebei heel veel kracht. Als het niet zo warm was geweest, was het meer een partij van blijven rennen geworden. Uiteindelijk hebben we elkaar tot het uiterste gedreven", meende Williams.

In totaal werden er 124 vermijdbare fouten geteld. Daarvan kwamen er 71 op het conto van Williams. Ook de dwarrelende wind speelde daarbij een rol. In de eerste en derde set was het scoreverloop enerverend. Alleen al in de eerste set werd een opslag 7 keer gebroken. Williams sloeg op haar opslag 11 dubbele fouten, Capriati zelfs 16. De laatste op haar 8ste matchpunt.

Capriati was in de wisselvallige eerste set wel de beste. In de tweede liep Williams direct uit naar 3-0 om vervolgens haar eigen service in te leveren. Drie games later was de stand in sets weer gelijk: 6-1 voor Williams. De beslissende set was een aanslag op het moraal van beide speelsters. Capriati nam de leiding met 3-1 en 4-2, Williams kwam terug tot 4-4. Om de dramatiek te onderstrepen, gaf ze daarna haar eigen opslag weer weg: 4-5. Ook Capriati was niet tegen de omstandigheden bestand. Op weg naar de zege had ze aan de eerste 3 matchpunten bij 5-4 niet genoeg. Bij 6-5 kreeg ze er nog 5 en ook die wist ze niet te verzilveren. Vier keer ging het met een backhand mis, bij de 5de sloeg ze een dubbele fout. "Ik was er zo dicht bij", concludeerde Capriati na afloop. "Op de beslissende punten heb ik niet mijn eigen weg gekozen. Ik weet niet wat er met me gebeurde. Ik had ook geen greintje geluk." Williams had in de tiebreak voldoende aan haar 4de matchpunt.