Dewael wil C130's in Vlaanderen houden

Vlaams minister-president Patrick Dewael wil dat de vijftiende wing van de luchtmacht en de C-130's - nu gestationeerd in Melsbroek - in Vlaanderen blijven en niet verhuizen naar Wallonië.

BELGA

De federale regering besliste begin vorig jaar naar aanleiding van het akkoord rond de luchthaven van Zaventem om een ander onderkomen te zoeken voor de militaire basis in Melsbroek. Defensieminister André Flahaut diende de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. In eerste instantie werden vooral de kandidaturen van Bevekom, Chièvres en Brustem (Sint-Truiden) onder de loep genomen. Eén jaar laten kreeg de minister de opdracht ook de mogelijkheid van een verhuis naar Koksijde en Oostmalle te bekijken. Een werkgroep moet tegen volgende maand klaar zijn met haar huiswerk.

Patrick Dewael eist nu dat de 15de wing en de C-130's in Vlaanderen blijven. Hij heeft een nota klaar waarin de bezwaren tegen een verhuis naar Brustem worden weerlegd en stuurt die op naar defensieminister Flahaut. Voor de verhuis moet de regering tussen 4,5 en 6 miljard frank ophoesten.