26.000 boze bellers: kijk- en luistergeld nog niet afgeschaft?

De administratie van de Vlaamse belastingdienst heeft de voorbije twee weken maar liefst 26.000 telefoons gekregen van mensen die denken dat ze geen kijk- en luistergeld meer moeten betalen. De reden: Vlaams minister Stevaert (foto) suggereerde vorig jaar om die belasting af te schaffen. Stevaert blijft er intussen bij dat de taks moet verdwijnen.

BELGA

De nieuwe aanslagbiljetten voor het kijk- en luistergeld zijn verstuurd op 23 maart. De week erna kreeg de belastingdienst al 18.000 telefoons te verwerken, afgelopen week kwamen daar nog eens 8.000 telefoons bij. De meeste bellers zijn ervan overtuigd dat ze geen kijk- en luistergeld meer moeten betalen. «Het wordt hoog tijd dat er eens een omgekeerde informatiecampagne komt,» zegt Els Vermeiren van de belastingdienst Vlaanderen. «De belasting bestaat nog altijd en moet nog altijd betaald worden. Wij moeten 50 telefonisten inschakelen, die al twee weken niets anders doen dan boze bellers vertellen dat ze hun belasting moeten betalen.»

Steve Stevaert blijft er intussen bij: «Afschaffen, dat onding! Het is de meest onzinnige en asociale belasting die er bestaat.» Maar afschaffen kan volgens Stevaert pas na goedkeuring van het Lambermont-akkoord, waardoor Vlaanderen bevoegd wordt voor de radio- en tv-taks. «Daarna druk ik de maatregel door,» aldus Stevaert. De goedkeuring van Lambermont is voorzien voor deze zomer. Theoretisch zouden we dus volgend jaar al geen kijk- en luistergeld meer moeten betalen.

Wie nu niet betaalt, riskeert nog altijd een boete. Twaalf controleurs zijn elke dag op stap om zwartkijkers te betrappen. In het jaar 2000 hebben controleurs 6.036 boetes uitgedeeld voor een totaal bedrag van meer dan 114 miljoen

(zie grafiek). Kijk- en luistergeld was vorig jaar goed voor 18,4 miljard frank inkomsten.