Barcelona moet winnen om seizoen te redden

Aan de vooravond van het duel met Liverpool, is het ouderwets onrustig rond Barcelona. De Catalaanse media hebben dezer dagen weinig moeite om de kolommen gevuld te krijgen. Voor trainer Lorenzo Serra Ferrer van Barcelona staat er tegen Liverpool méér op het spel dan alleen maar de finale van de strijd om de UEFA Cup.

BR>

De oefenmeester uit Mallorca weet dat hij volgend seizoen alleen mag aanblijven als hij dit seizoen beslag legt op de UEFA Cup en de Spaanse beker, én als Barça zich kwalificeert voor de Champions League. Voorzitter Joan Gaspart was meer dan duidelijk in zijn bewoordingen. De preses speculeerde verder al over de eventuele opvolging van Serra Ferrer. De huidige Valencia-coach Héctor Cúper lijkt de favoriet.

Ook de spelersgroep van de Catalanen staat onder druk. Van de halve selectie staat nog niet vast of zij volgend seizoen nog voor de club uitkomen. Verder zijn er veel geruchten over nieuwe aankopen en is er de zekerheid dat Barça inmiddels het Argentijnse supertalent Juan Roman Riquelme overnam van Boca Juniors. Of Micheal Reiziger tegen Liverpool van de partij is, zal pas op het laatste moment duidelijk worden. De international van Oranje liep afgelopen zondag tegen Las Palmas een spierblessure op. Middenvelder Gerard komt dit seizoen door een knieblessure in ieder geval niet meer in actie. De international onderging woensdag een knieoperatie en is drie maanden uitgeschakeld. Serra Ferrer kan verder beschikken over alle topvedetten.

In Europees verband moeten de Spaanse clubs voorlopig onderdoen voor de Engelse ploegen. Woensdag stonden twee Engelse en Spaanse clubs tegenover elkaar in de kwartfinale van de Champions League. Arsenal won met 2-1 van Valencia en ook Leeds was op eigen veld de betere van Deportivo (3-0).

Evenals Barcelona is ook Liverpool nog op meerdere fronten actief. De ploeg van de Franse manager Gérard Houllier heeft sinds vijf jaar eindelijk nog eens het palmares kunnen aanvullen met een prijs na winst in de League Cup. The Reds staan ook in de halve finale van de FA Cup en strijdt in het Premiership nog voor een plaats in de Champions League. Probleem voor The Reds is dat de beslissende fases in de diverse competities samenvallen. Een poging de overvolle agenda te verlichten, werd deze week door de FA afgewezen. De man die centraal had kunnen staan in de wedstrijd van donderdag tegen Barcelona moet nu vanaf de zijlijn toekijken. Jari Litmanen maakte in loop van seizoen de overstap van Barcelona naar het Engelse continent, waar hij onmiddellijk zijn draai vond. Een polsbreuk houdt hem echter aan de kant.