Hans Leenders (Genk) voor het eerst aan aftrap

Print
GENK - Zondagnamiddag ontving Hans Leenders (20) in het Forestier-stadion zijn vuurdoop in het eerste elftal van Genk. Misschien had Pierre Denier de jonge verdediger beter sneller in zijn elftal gedropt, want - toeval of niet - Racing pakte in Harelbeke haar eerste uitoverwinning dit seizoen. «Ach, had weinig met mij te maken,» lacht Leenders. «Ik nam de plaats in van Delbroek en die is veel beter dan mij, hoor.»
BR>
Begin maart moest Leenders voor zijn vuurdoop bijna naar een kolkend Vanden Stock-stadion. «Ik las toen in de krant dat ik misschien zou starten tegen Anderlecht en kon het niet geloven. Ik viel bijna van mijn stoel! Uiteindelijk opteerde de trainer toch voor iemand anders.» Maar zondag was het wel de beurt aan de jonge verdediger. 'Slechts' tegen Harelbeke. Wij gingen met de Genk-verdediger even terug in de tijd en herbeleefden zijn weekend van de waarheid.

Zaterdag 23.25 uur: Match Of The Day
«Van donderdag wist ik dat ik zou starten tegen Harelbeke. Dus ben ik zaterdagavond maar braafjes thuis gebleven en op tijd in mijn bed gekropen. (lacht) Ik heb nog naar Match Of The Day, het Engels voetbal, op de BBC gekeken en ben toen in slaap gevallen. Neen, ik heb niet over de match tegen Harelbeke gedroomd, maar ik was wel al een beetje nerveus toen ik in mijn bed dook.»

Zondag 9.00 uur: Vertrek in Genk
«We moesten al heel vroeg in Genk verzamelen, om negen uur, en zijn toen direct naar Harelbeke vertrokken. Om elf uur zijn we in Deinze even gestopt om te eten en een wandeling te maken. Toen werd ik pas echt zenuwachtig. Want de rit duurde zolang, ik had alle tijd om te piekeren over de wedstrijd. Daarom heb ik in de bus een kaartje gelegd met Koen Daerden en Stefan Teelen.»

Zondag 15.00 uur: Aftrap Harelbeke-Racing
«Marc Hendrikx, Bernd Thijs en Blessing Kaku zijn voor de wedstrijd even bij me langsgeweest om me gerust te stellen. Dat vond ik knap. Ik heb veel gehad aan mijn ploegmaats. Toen we het terrein opliepen, was ik toch onder de indruk, hoor. Bij de tweede ploeg zijn er ongeveer 200 toeschouwers. Nu zat het in Harelbeke vol! Wat moet dat geven als je in het Fenix-stadion het veld opsnelt?»

Zondag 16.48 uur: Eerste uitoverwinning
«Over mijn eerste helft was ik niet tevreden. Ik maakte enkele foutjes, liet me bijvoorbeeld te makkelijk opzij zetten door Thomspon. Na de rust herpakte ik me goed. Maar ik besef dat ik nog veel moet leren. Volgende week neemt Delbroek zijn plaats weer in en val ik naast de ploeg. Dat is maar normaal ook, want Wilfried is toch veel beter. Hij is me na de match wel komen feliciteren. Ik was heel blij met onze overwinning. En de andere jongens ook. Wat een sfeer op de bus tijdens de terugreis! En mijn gsm stond niet stil. Ik kreeg voortdurend berichtjes en telefoontjes om me te feliciteren. Ook financieel is deze overwinning natuurlijk leuk. Er is een groot verschil tussen de winstpremie bij het eerste elftal en de beloften. (lacht)»

Zondag 19.25 uur: Stadion op VTM
«Ik heb de beelden van de wedstrijd pas later op de avond gezien, want ik ben onze overwinning nog even gaan vieren met vrienden. Maar mijn ouders hadden Stadion opgenomen. Die videotape zal wel even in de kast blijven staan, want het is toch iets speciaals, die eerste match. Hopelijk volgen er nog vele mooie momenten die bij op die band kunnen. (lachje)»

Maandag 13.30 uur: Training in Genk
«De match in Harelbeke was een prachtige ervaring maar nu kijk ik opnieuw vooruit. Niet dat ik verwacht dit seizoen nog eens aan de aftrap te staan, maar invallen zou ook al mooi zijn. En hopelijk kan ik de nieuwe trainer dan overtuigen van mijn kwaliteiten.»

Van Diepenbeek over Luik naar RC Genk
Hans Leenders (20) speelde tot zijn elfde bij de jeugd van Diepenbeek. Daarna kwam hij zeven jaar uit voor Club Luik. «Luik heeft een sterke jeugdwerking,» weet Leenders. «Ik heb er veel bijgeleerd, had ook altijd goede jeugdtrainers. Maar de financiële problemen werden steeds erger. Daarom trok ik uiteindelijk naar Racing, dat me al jaren volgde. Genk is ook dichter bij huis. Alex Di Gregorio, Marco Ingrao en Bram Castro maakten dezelfde overgang van Luik naar Genk. Ik heb het echt naar mijn zin hier en heb mijn contract daarom met twee jaar verlengd.»

Leenders stopte met studeren om alles op het voetbal te zetten. «Ik begon nog wel aan de opleiding regentaat Frans en maakte ook enkele examens mee, maar kies nu toch voor het voetbal. Als het me niet lukt als prof, kan ik nog altijd terug gaan studeren want ik ben dan pas 22.»

Zondag speelde Leenders voor de allereerste keer mee met de grote jongens. Als centrale verdediger in de plaats van Delbroek. «In Luik werd ik eerst uitgespeeld als verdedigende middenvelder. Het laatste jaar zette de trainer mij een rij achteruit. Ik denk dat de positie van centrale verdediger mij het beste ligt. Ik moet het vooral hebben van mijn kopspel en trap ook wel een goede lange bal. Maar ik moet nog harder worden. Dat merkte ik zondag snel.»