GP F1 Brazilië: korte berichten

Gaat Bernie Ecclestone voor weergod spelen?

Marc Cornelissen

BR>

SAO PAULO -

Een Britse website meldde zondag dat Bernie Ecclestone tijdens F1-races kunstmatig voor regen wil zorgen. De F1-paus is het opgevallen dat nattigheid altijd voor spektaculaire races zorgt, en dus voor betere kijkcijfers. Toen Bernie lucht kreeg van Ferrari's plannen om het testcircuit in Fiorano uit te rusten met een sproei-installatie, kreeg hij het idee om dat op alle circuits toe te passen, te beginnen in Hongarije. Met een simpele druk op een knop zou Bernie zelf voor weergod kunnen spelen, op elk moment tijdens een wedstrijd, over het hele circuit of in bepaalde bochten. De kritiek luidt nu al dat het systeem wellicht gebruikt zal worden om Ferrari te bevoordelen. Ter herinnering: zondag was het 1 april.

Twee Schumachers op de eerste startrij

Michael Schumacher pakte in Brazilië zijn zevende pole position op rij. Nieuw was dat hij naast zich op de eerste startrij zijn broertje Ralf kreeg, die de tweede oefentijd reed, zijn beste startplaats ooit. Het was meteen de eerste keer in de F1-geschiedenis dat twee broers samen op de eerste startrij stonden. Michael: «Een emotioneel moment. Het is toch iets speciaal om je broertje naast je te zien. Bij onze ouders zal de start wel voor een paar extra hartslagen gezorgd hebben.»

Overigens had Ralf even een bang moment, toen een benzinestaal niet conform bleek. Gelukkig bleek een tweede staal wel in orde, zodat hij zijn startplaats kon behouden. In de race bakte hij er niets van: slechte start en meermaals in de fout.

Verstappen volgend jaar naar Ferrari?

In Sao Paulo ging een hardnekkig gerucht dat Jos Verstappen momenteel gesprekken voert met Ferrari, waar hij volgend jaar Rubens Barrichello zou vervangen. De Braziliaan trapte de voorbije weken nogal vaak op lange tenen en de Verstappens (zowel de rijders, de vrouwen als hun kinderen) zijn bijzonder goed bevriend met de Schumachers, waarmee ze geregeld hun vakantie doorbrengen. Manager Huub Rothengatter bevestigde zondag via de officiële website van Verstappen dat de geruchten de ronde doen, maar hield het bij: «Geen commentaar.» Om er dan aan toe te voegen: «We willen hier voorlopig niet op ingaan, in elk geval niet vóór aanstaande donderdag.» Wat dat ook moge betekenen.

Flater van het weekend

Twee weken geleden de held, nu de anti-held. Was weer goed aan het racen tot hij op een ronde gezet werd door Montoya: ging netjes opzij om de leider door te laten, maar reed dan in de remzone pardoes achterop. Jammer voor Jos, maar meer nog voor Montoya.

Verrassing van het weekend

Pablo Montoya

liet zien dat alles wat van hem gezegd wordt, ook waar is. Agressieve stijl en veel risico's, maar ook razend snel. Brutale maar schitterende inhaalbeweging op Michael Schumacher. Leek op weg naar de zege, al zullen we nooit weten wat de regen voor hem had gebracht.

Quote van het weekend Flavio Briatore:

«Van de 300 miljoen TV-kijkers weet niet 5 procent hoeveel cilinders in een motor zitten. We moeten hen boeien met een show rond de race. F1 is meer dan racen. F1 is de piloot, het team, de meiden, de privé-jet, de helikopter, de vedetten.»

Benetton-Renault-baas Flavio Briatore.