GP F1 Brazilië: Coulthard wint voor Schumacher

SAO PAULO -

David Coulthard maakte zondag een einde aan de zegereeks van Michael Schumacher. Hij troefde de Duitser af in de regen en verkleinde zijn achterstand in het WK tot zes punten. Maar de man van de race was Juan Pablo Montoya, die in zijn Williams-BMW op weg leek naar de zege, tot Jos Verstappen hem van de baan reed.

Marc Cornelissen

BR>

Juan Pablo Montoya. Colombiaans driftkikkertje, boordenvol lef en onversneden racetalent. Zaterdag in de kwalificaties eerst hard van de baan («Iets te hard geprobeerd»), maar in de reserve-auto toch nog vierde op de grid. Zondag bij de start beter weg dan teammaat Ralf Schumacher en twee ronden later bij het verdwijnen van de

safety-car

brutaal langszij Michael Schumacher: aan het einde van de rechte lijn, bergaf door een smal gaatje, de wielen van de Ferrari lichtjes aantikkend. Magistraal en Schumacher had er niet van terug. Zeker niet toen ook nog bleek dat Montoya een pitstop minder moest maken dan de Ferrari.

La Scuderia

zat op een foute strategie, Montoya leek in zijn derde F1-race op weg naar de overwinning. Maar dan kwam Verstappen, druk bezig met zijn eigen koers, in duel met Giancarlo Fisichella. 'Jos The Boss' liet zich gewillig dubbelen, maar reed in de volgende bocht achterop Montoya. Verstappen: «Hij remde verrassend vroeg.» Montoya: «Ik remde waar ik elke ronde remde. Misschien remde Jos te laat. Ach, dat is racen.»

Regenafstelling

Of Montoya gewonnen zou hebben, zullen we nooit weten. Achteraf werd de race immers nog gekruid met een fikse regenbui, waarin zowat iedereen wel eens in de fout ging. Regen-meester Michael Schumacher zelfs twee keer: eerst nog net op het tarmac gebleven, daneen ommetje door de zandbak. Het maakte dat David Coulthard - zelf foutloos - niet meer bedreigd werd voor de overwinning. Een Coulthard die trouwens spektaculair voorbij Schumacher was gegaan, in een passeerbeweging met Tarso Marques tussen de twee in. Eerst Montoya, dan Coulthard: het moet lang geleden zijn dat Schumacher twee keer kletsen kreeg.

McLaren dus nog eens aan het feest. Niet met Mika Hakkinen, die stil bleef staan op de startgrid en nog steeds slechts één puntje sprokkelde. Wel met Coulthard, die opvallend sterk presteerde in de regen. Coulthard: «Ik had vooraf op een regenafstelling gegokt. Het maakte dat ik alles uit de kast moest halen om de koplopers te kunnen volgen. Ik smeekte voor regen en die kwam er gelukkig ook. Deze zege betekent heel veel voor mij; mijn vorige kan ik me al niet meer herinneren. Mijn zus was vandaag jarig; ze had me een overwinning als cadeau gevraagd.»

«In de twee vorige races was Ferrari onklopbaar. Maar als je ziet hoe dicht Williams, Ferrari en McLaren hier in de kwalificaties bij elkaar zaten, weet je dat het nog spannend kan worden. We hebben duidelijk een stap voorwaarts gezet. Ferrari heeft reden genoeg om een beetje nerveus te worden, want het ziet er veel beter uit voor de toekomst. Imola gaat nog beter zijn voor ons, want dan krijgen we een paar nieuwigheden op de auto.»

En Ferrari moet zich niet alleen om McLaren zorgen maken. Ook Williams-BMW spreekt een woordje mee op een aantal circuits, zeg maar de omlopen waar de Michelin-banden goed zijn. Met Ralf Schumacher en Montoya had het team een wagen op de eerste en de tweede startrij.

Montoya zaterdag na de kwalificaties: «De BMW-motor is de motor van de toekomst. Onze topsnelheid is beter dan die van de anderen. Als we eens vooraan zitten, wordt het moeilijk ons in te halen. Geef ons goeie kwalificaties en een goeie start, en we kunnen races winnen.»

Maar dat was buiten Jos Verstappen gerekend.

Uitslag

1. David Coulthard (GB, McLaren-Mercedes) de 305,909 km in 1u39'00"834 (gem.: 185,379 km/u)

2. M. Schumacher op 16"164

3. Heidfeld 1 ronde

4. Panis

5. Trulli

6. Fisichella

7. Villeneuve

8. Alesi

9. Marques 3 ronden

10. Button 7 ronden

Snelste ronde:

R. Schumacher (Williams-BMW) 1'15"693.