GP motorcross Valkenswaard: Smets te sterk

VALKENSWAARD -

Viervoudig wereldkampioen motorcross in de 500cc, Joël Smets, heeft zondag de Grote Prijs van Valkenswaard, de tweede wedstrijd van het wereldkampioenschap, in Nederland met glans gewonnen. Stefan Everts en Marnicq Bervoets zorgden voor een compleet Belgisch podium.

BELGA

Joël Smets heeft daarmee weerwraak genomen op zijn nederlaag in het Spaanse Bellpuig. Van start tot aankomst reed Smets ongenaakbaar aan de leiding. Na de eerste doortocht telde hij al meer dan 5 seconden voorsprong op Stefan Everts, de winnaar van de openingswedstrijd in Bellpuig. Voor Everts zat er niet meer in dan zijn tweede plaats verdedigen.

Marnicq Bervoets mistte zijn start en diende vanuit het achterveld op te rukken naar de derde plaats. Een knappe wedstrijd reed ook Johan Boonen. Eindelijk eens een goeie start en Johan bleef mee vooraan rond de topvijf meedraaien.

"Tegen deze Smets kom ik inderdaad nog heel wat tekort", geeft Everts toe. "Maar ik voel dat het verschil steeds kleiner wordt. Ik zal nog wel enkele wedstrijden nodig hebben om opnieuw met hem in de clinch te kunnen gaan maar er blijven nog 13 wedstrijden te rijden", aldus Stefan Everts.

Smets was outstanding. "Ik voelde me heel goed en wist dat er erge dingen zouden nodig zijn om me van de zege te houden maar in motorcross weet men nooit. Ik was in Spanje wel de snelste maar moest tevreden zijn met de tweede stek."

In de tussenstand verkleint Smets zijn achterstand met 5 punten.

Uitslag:

1. JOËL SMETS (Bel)

2. STEFAN EVERTS (Bel)

3. MARNICQ BERVOETS (Bel)

4. Avo Leok (Est)

5. JOHAN BOONEN (Bel)

6. Willie van Wessel (Ned)

7. Marcel van Drunen (Ned)

8. Miska Aaltonen (Fin)

9. Johnny Lindhe (Zwe)

10. Joakim Karlsson (Zwe)

11. Vico Garcia (Spa)

12. Jonas Engdahl (Zwe)

13. Andrew McFarlaine (Aus)

14. Damien King (NZl)

15. Oscar Vromans (Ned)

...

20. FILIP VAN DIJCK (Bel)

22. TOM VAN LOON (Bel)

WK-stand na 2 races:

1. STEFAN EVERTS (Bel) 45 punten

2. JOËL SMETS (Bel) 41

3. MARNICQ BERVOETS (Bel) 29

4. Andrea Bertolini (Ita) 20

5. Willie van Wessel (Ned) 15

6. Vico Garcia (Spa) 15

7. Johnny Lindhe (Zwe) 15

8. Avo Leok (Est) 13

9. JOHAN BOONEN (Bel) 12

10. CEDRIC MELOTTE (Bel 11