Nike moet getuigen voor Braziliaanse congres

RIO DE JANEIRO -

Vertegenwoordigers van Nike moeten woensdag getuigen voor een Braziliaans congrescomité, dat een onderzoek voert naar de sponsordeal van de sportkledinggigant met de Braziliaanse Voetbalbond. Amadeu Aguiar Junior, de directeur van het Braziliaanse filiaal van Nike, en pr-directeur Reinaldo Ostrowisky werden gedagvaard om de details van het controversiële contract (ter waarde van 18 miljard frank) te verduidelijken.

Bart Vandermierde

Velen geloven dat het contract Nike het recht gaf om Inter Milaan-spits Ronaldo onder druk te zetten om toch maar de WK-finale in 1998 tegen Frankrijk te spelen. Zoals genoegzaam bekend, kreeg Ronaldo een mysterieuze flauwte, enkele uren voor de aftrap. Hij speelde een slechte wedstrijd en Brazilië verloor met 3-0 van de Franse gastheren. Nike heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

"Had Nike er belang bij dat hij de finale speelde? Ja. Stond de speler onder druk om toch te spelen? Dat weet ik niet", zei Aldo Rebelo, de voorzitter van het congrescomité dat corruptie in het voetbal onderzoekt. Tot dusver heeft het comité 5 mensen gehoord, die op het moment van zijn flauwte in dezelfde kamer als Ronaldo waren. Hun getuigenis heeft echter meerdere tegenstrijdigheden opgeleverd. "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat er inderdaad iets geheimzinnigs is gebeurd voor de finale van het WK 1998", zei Rebelo maandag.

Rebelo onderzoekt waarom de Braziliaanse nationale ploeg Nike de macht gaf om te beslissen over zaken zoals waar en tegen wie Brazilië haar vriendschappelijke partijen afwerkt. In het contract staat eveneens gestipuleerd dat minstens 8 spelers van de basiself aanwezig moeten zijn op elke vriendschappelijke interland. Ook is Rebelo bezorgd over de rol van een tussenpersoon, het bedrijf Traffic, dat een aandeel van 8 procent heeft in de overeenkomst. Rebelo vindt dat Nike verre van behulpzaam is wat betreft een duidelijke uitleg over de geheime clausules in het contract. Volgens de commissievoorzitter zei Nike dat de clausules refereren naar de uitrustingen die Nike het team levert. "Als dat alles is wat er in staat, waarom moet dat dan zo geheim blijven", vraagt Rebelo zich af.

Alhoewel de commissie van Rebelo en een gelijkaardige cel van de Braziliaanse Senaat een enorm corruptieschandaal (waaronder belastingontduiking, geld witwassen en omkoping) blootlegde in het Braziliaanse voetbal, hebben die commissies geen uitvoerende macht. Het is nog onduidelijk of de federale openbare aanklagers de sporen die leiden tot corruptie ook zullen volgen.