Piloten Lufthansa dreigen met staking

De piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa dreigen met een grote staking na het afspringen van de loononderhandelingen maandagavond. Een stemming onder de piloten over een staking "zal onvermijdelijk zijn," zegt Cockpit-woordvoerder Georg Fongern. Na vier onderhandelingsrondes stelde de directie maandag loonsverhogingen voor tussen 10 en 16 procent gespreid over vier jaar, maar de piloten dringen aan op een verhoging met meer dan 30 procent.

BELGA

Een procedure met stemming onder het vliegend personeel zou ongeveer twee weken in beslag nemen. Intussen sluiten de piloten waarschuwingsacties niet uit. De directie wil dat de piloten terug rond de onderhandelingstafel gaan.

De piloten legden vorige woensdag al voor drie en een half uur het werk neer om de directie onder druk te zetten. Dat leidde tot de schrapping van 122 vluchten en tot aanzienlijke vertragingen. Het sociaal conflict weegt op het aandeel Lufthansa op de beurs van Frankfurt. Om 11.10 uur kreeg het aandeel een klap van 5,19 procent naar 19,01 euro.