Geomagnetische storm treft opnieuw de aarde

Er is opnieuw een krachtige geomagnetische storm aan de gang, zo heeft het gespecialiseerde SpaceWeather.com zondagmorgen vroeg meegedeeld. Vanaf 03.00 uur Belgische tijd bereikte een krachtige uitbarsting op de Zon de magnetosfeer van onze planeet. De geomagnetische storm wortelt in een "superzonnevlek".

BELGA

De laatste maanden was de zonneactiviteit stilaan aan het afnemen: het maximum van deze cyclus viel waarschijnlijk omstreeks maart-april 2000. Het aantal zonnevlekken en hun afmetingen variëren volgens een cyclus die ongeveer 11 jaar duurt. Het zag er naar uit dat we stilaan op weg gingen naar het volgende minimum, waarbij de Volkssterrenwacht Mira de jaren 2004 en 2005 oppert. Blijkbaar heeft de Zon echter haar tweede adem gevonden: op vrijdag 23 maart verscheen er een gigantische zonnevlekkengroep (AR9393 genaamd), die reeds uitgegroeid is tot de grootste van deze cyclus. Op 28 maart bereikte ze immers een oppervlakte van 2200 miljoensten-van-de-zichtbare-zonneschijf (de eenheid waarin zonnevlekken gemeten worden). Daarmee bedroeg haar oppervlak 13 keer de totale oppervlakte van de Aarde.

Volkssterrenwacht Urania in Hove gewaagt van de grootste vlek op het oppervlak van de Zon sinds 1991. En het kan nog groter: de Grote Zonnevlek van 1947 was drie keer zo groot als AR9393. De botsing van het door de Zon uitgespuwde materiaal met het magnetisch veld van de Aarde geeft aanleiding tot het fenomeen van het poollicht (aurora). Geomagnetische stormen kunnen ook satellieten doen uitvallen en communicaties verstoren