Standard zet ongeslagen reeks verder

CHARLEROI -

De Koning is dood, leve de Koning. Met een doelpunt en een minutenlange staande ovatie nam Dante Brogno zondag in de Waalse derby tegen Standard dan wel afscheid als actief voetballer, maandag al begint de publiekslieveling van Sporting Charleroi aan een nieuw leven als assistent-coach. Eerste agendapunt: de 2-3-nederlaag tegende Rouches, die zo al voor de tiende wedstrijd op rij ongeslagen bleven.

Rob Mertens

BR>

Nadat de Zebra's eerder dit seizoen Philippe Albert en Enzo Scifo al

uitzwaaiden

, was het zondag dus de beurt aan Dante Brogno. Veertien jaar was hij de publiekslieveling van Charleroi, in 390 wedstrijden op het hoogste niveau scoorde hij liefst 107 keer. Maar zondag ging Brogno (34) dus op voetbalpensioen.

«Op de bank voelde ik me niet echt lekker, dan moet je een beslissing durven nemen. Dat heb ik nu gedaan. Een drama is dat niet. Vanaf maandag ga ik in mijn nieuwe functie aan de slag,» motiveerde Brogno zijn beslissing om voortaan... áltijd op de bank post te vatten.

Maar eerst mocht de nieuwe assistent-coach van Enzo Scifo in de Waalse derby tegen Standard nog eens zijn

ding

doen. «Dante kennende als de man van de grote matchen, zal hij zijn schitterende loopbaan wel met een stunt willen afsluiten,» aldus Scifo. Zijn assistent stelde hem niet teleur. Amper zes minuten had de Italo-Belg immers nodig om de Charleroi-aanhang een eerste keer recht op de banken te krijgen. De assist was van Yazdani, de volley in de linkerbenedenhoek van Brogno

himself

: 1-0.

Kansen

Standard, tot zondag negen wedstrijden op rij ongeslagen, nam de partij daarna volledig in handen, dwong nog in de eerste helft een resem kansen af, maar vond de weg naar de netten aanvankelijk niet. Zo pegelde Robert Prosinecki, die eerst al eens voorlangs besloot, een vrije trap op de kruising, geraakte Dragutinovic - tot twee keer toe oog in oog met de Charleroi-doelman - niet voorbij Dudas, mikte Goossens een inleggertje alsnog voorlangs en zag Van Buyten zijn treffer afgekeurd wegens een overtreding op de doelman. De thuisploeg kon vóór de rust nog slechts één keer dreigen, maar dat was voor Dufer (knappe dieptepass Bisconti) wel bijna voldoende om de bezoekers helemaal uit te tellen.

Rood

Het brak de Zebra's zuur op. Meteen na de pauze werd Tokene, die de doorgebroken Ivica Mornar foutief afstopte, immers uitgesloten en werd de afscheidnemende Dante Brogno

geslachtofferd

voor Petit. En de staande ovatie voor de Charleroi-aanvoerder was nog maar nauwelijks voorbij, of Standard sloeg dodelijk toe. Eerst torende Laurent Wuillot op een hoge bal boven de thuisdefensie uit (1-1), amper vier minuten later telde Ali Lukunku, totaal vrij aan de tweede paal, Charleroi helemaal uit (1-2). En de thuisploeg moest de kelk tot de bodem ledigen. Terwijl Ivica Mornar voor de 1-3 zorgde, werd ook Dufays in de slotfase nog uitgesloten. De aansluitingstreffer van invaller Dimitri de Condé en de rode kaart voor Lukunku bleken niet meer dan twee pleisters op een houten been.