Bernd Thijs: "Smerig van De Tollenaere"

HARELBEKE -

Harelbeke-RC Genk. In 1999 was het nog een kampioenenmatch. Twee jaar later een verplicht nummer voor blauw-wit. Hoewel. Begin april moest Racing nog steeds op zoek naar haar eerste overwinning buitenshuis. Het was van vorig jaar geleden dat blauw-wit nog eens een competitiematch op verplaatsing kon winnen. Toen tegen... Harelbeke.

Kristof Liberloo

Maar zondag pakte Racing dus eindelijk de 3 punten op verplaatsing. Genk creëerde de beste kansen en won dus ook verdiend. Al zag het er even voor rust niet zo goed uit. Bernd Thijs had Genk vanop de stip wel op voorsprong getrapt, maar kreeg daarna rood na een handgemeen met De Tollenaere. "Ik had de strafschop genomen en hield de bal vast", aldus Thijs. "De Tollenaere liep op me toe en wilde de bal afpakken. Ik liet hem vallen achter mijn rug en toen sloeg De Tollenaere me in het gezicht. Ik duwde hem weg en hij viel heel theatraal tegen de grond, met zijn handen in zijn gezicht. Dit is het smerigste wat ik ooit meemaakte op een veld. Zo'n komedie! De scheidsrechter vroeg de lijnrechter vervolgens wat er gebeurd was en die moet gezegd hebben dat ik geslagen had. Maar over De Tollenaere zweeg hij. Trouwens, de lijnrechter stond aan de middenlijn en kan dus niets gezien hebben. Dit is mijn eerste rode kaart ooit en die komt hard aan. Maar gelukkig winnen we toch, want ik zat - ook al had ik niets gedaan - toch met een schuldgevoel".

Strafschop

Het was Thijs zelf die Racing op het goede spoor zette door de strafschop op slag van rust binnen te vlammen. Al was Zoran Ban aanvankelijk niet gelukkig dat Thijs naar de stip stapte, want de Kroaat - op wie de fout was gemaakt - wilde zelf ook scoren. "Er zijn geen afspraken gemaakt over wie de strafschoppen neemt", aldus Pierre Denier. "In principe trapt de speler die zich goed voelt. Maar we zullen het er morgen toch maar eens over hebben, want zoals vandaag kan het eigenlijk toch niet".

"Ach, er is helemaal geen probleem", aldus Zoran Ban. "Ik ben blij dat ie erin zit, dat is het enige wat telt. Ja, ik wilde aanvankelijk ook zelf trappen, maar na de rust scoorde ik dan toch

(lacht)

. Mijn 5de in de competitie".

Ook Bernd Thijs maakte na de match geen heisa rond het incidentje. "Van begin dit seizoen trap ik de strafschoppen", aldus Thijs. "Als ik er niet bij ben, is Zoran degene die ze neemt. Ik nam vandaag gewoon mijn verantwoordelijkheid op".

Knokken

Genk kreeg vervolgens nog genoeg kansen om uit te lopen, maar deed dat niet. "Bijna kregen we het deksel nog op de neus", aldus Thijs. "Maar dat zou onverdiend geweest zijn. Zelfs met 10 waren we na rust nog de betere ploeg. We hebben ook bewezen dat we kunnen knokken, dat er wel degelijk een winnaarsmentaliteit zit in deze groep. En dat we nu eindelijk ook op verplaatsing eens de volle buit konden pakken, doet natuurlijk extra deugd."