Verslag + reacties Harelbeke - RC Genk

HARELBEKE -

Pierre Denier had het eerder al beloofd: Hans Leenders zou dit seizoen zijn kans nog krijgen. En zondag hield de Racing-coach woord. De jonge middenvelder verscheen aan de aftrap in plaats van de geschorste Delbroek. Ook David Paas behoorde tegen zijn ex-club opnieuw tot de Genkse elf. Koen Daerden, Blessing Kaku en Wesley Sonck startten op de bank.

K.L./B.Vdm

Genk nam van in het begin de wedstrijd in handen en creëerde ook de beste kansen. Thijs (strafschop) en Ban zorgden voor de Genkse treffers. Limburger Barka kon voor Harelbeke de aansluitingstreffer inkoppen. Maar zondag werd duidelijk dat de West-Vlamingen het moeilijk zullen krijgen om zich in eerste te handhaven. Zeker nu Harelbeke - na winst van La Louvière en KV Mechelen - samen met STVV op een degradatieplaats is verzeild geraakt. De stadionomroeper had voor de match nochtans gebedeld om punten.

RC Genk, wij hebben jullie 2 jaar geleden laten winnen zodat jullie de titel pakten. Gun ons vandaag alsjeblieft de punten,

klonk het door de speakers van het Forestiersstadion. Maar Racing kende geen genade en pakte eindelijk de eerste uitoverwinning dit seizoen. Al had Thompson net voor affluiten de gelijkmaker aan de voet. Maar dat zou overdreven geweest zijn.

2'

Marc Hendrikx kan aanleggen na een dubbelpass met Zoran Ban. Zijn schot scheert maar nipt naast.

6'

De Tollenaere wordt op de rand van de zestien neergelegd door Zokora. Nieuweling Rosandic vlamt de vrije trap onbesuisd over.

16'

Nummertje Origi die kan voorzetten tot bij Ban, maar de Kroaat kopt niet krachtig genoeg.

21'

Lachambre snelt voorbij Origi en Leenders, maar trapt vervolgens een metertje voorlangs.

22'

Leenders probeert terug te koppen tot bij Moons, maar Thompson zit er goed tussen. De Harelbeke-spits lobt over Moons, maar naast doel.

27'

Ban draait mooi en trapt vanop goed twintig meter net langs de verkeerde kant van de rechterpaal.

39'

Thompson lanceert Maes, maar Moons komt gepast tussen. In de herneming jaagt Harmat de bal over doel.

40'

Harmat kapt zich subliem vrij en kan aanleggen. Moons moet de bal deze keer lossen, maar Thompson besluit op de Genk-keeper.

44'

Ban tikt voorbij Lachambre. De Harelbeke-verdediger legt de Kroaat neer. Bal op de stip. Thijs trapt raak: 0-1. Vervolgens wil De Tollenaere de bal zo snel mogelijk van Thijs afpakken om af te trappen. De Tollenaere duwt, Thijs slaat. Rood voor de Genk-middenvelder.

46'

Na de rode kaart van Thijs komt het tot ongeregeldheden in het Genkse supportersvak. Vier Genk-fans worden opgepakt.

74'

Een mooi bruggetje van Mike Origi die vervolgens wil voorzetten tot bij Paas. Zijn draaiballetje belandt op de lat.

77'

Skoko steekt met een lobje mooi door tot bij Ban, die Jurjev tegenvoets vloert: 0-2.

83'

Thompson kan voorzetten tot bij Barka, die helemaal vrij staat en maar heeft in te koppen: 1-2.

85'

Thompson wordt vrijgespeeld door Wostijn, maar de Ghanees besluit onbegrijpelijk voorlangs.

Doelpunten:

44' Thijs (pen.) 0-1, 77' Ban 0-2, 83' Barka 1-2

Scheidsrechter:

De Coninck

Gele kaarten:

Rosandic (fout), Lachambre (fout)

Rode kaart:

45' Thijs (slaan)

Toeschouwers:

5.000

HARELBEKE -

Jurjev - Maes, Mrzlecki, Sas, De Souza (65' L. Kubik), Lachambre - Harmat, De Tollenaere, Barka, Rosandic (46' Wostijn) - Thompson

RC GENK:

Moons - Van Geem, Leenders, Zokora, Roumani - Origi, Skoko, Thijs, Hendrikx - Ban en Paas (79' Sonck)

Hans Leenders: "Heel zenuwachtig"

Hans Leenders maakte zijn debuut in eerste klasse. Hij verving centraal in de verdediging de geschorste Delbroek. "Ik was verschrikkelijk zenuwachtig", aldus Leenders. "In de bus toen we naar hier reden en ook bij de opwarming. Maar eens de wedstrijd bezig was, voelde ik me goed. Ik ben tevreden met mijn prestatie, al maakte ik wel enkele foutjes. Ik moet ook nog wat harder worden, maar ben blij dat ik er vandaag bij was. En mijn ouders en vrienden ook. Zij zijn allemaal speciaal helemaal naar Harelbeke gekomen om mij te steunen. Ik ben ze direct na de match dan ook gaan groeten om hen te bedanken."

Jan Moons: "Pijn aan de kuit"

Heel de tweede helft liep invallersdoelman Bram Castro zich warm. "Omdat ik me net voor rust geblesseerd had", aldus Moons. "Ik had een trap op de kuit gehad en die werd helemaal stijf. Ik dacht dat ik zou moeten stoppen, want de pijn was enorm. Gelukkig kon ik toch verder spelen. Nu zal ik enkele dagen moeten rusten en dan komt het wel goed".

Josip Skoko: "Zelfs met 10 beter"

Josip Skoko speelde één van zijn betere wedstrijden dit seizoen. Na de uitsluiting van Thijs nam hij heel het centrum voor zijn rekening. "Ach, de jongens hebben me goed geholpen door dicht bij elkaar te spelen. Zo konden we Harelbeke blijven opjagen. Bij Hajduk Split speelde ik vaker als verdedigende middenvelder. Nieuw was het dus niet voor mij. We hebben vandaag ook verdiend gewonnen, denk ik. Zelfs met 10 waren we nog beter. Op het einde kregen we het nog even moeilijk, maar dat is normaal."

Relletjes tijdens de rust

Net voor rust kreeg Bernd Thijs rood voor een handgemeen met De Tollenaere en dat zinde de Genk-supporters niet. Tijdens de rust kwam het tot relletjes in het Racing-supportersvak. Vier Genk-fans zouden opgepakt zijn. "Allemaal de schuld van de rijkswacht", aldus een steward van Harelbeke. "Zij kwamen de Genkse supporters uitdagen. Ik heb het zelf gezien. Ze zetten zich vlak voor de Genk-fans en riepen dan

Kom maar op, hé

. Natuurlijk krijg je dan onlusten".

Deze 'tactiek' staat dan haaks tegenover die van de politie van Anderlecht, die in geen velden of wegen te zien was toen enkele tientallen Anderlecht-hooligans een paar weken geleden het supportersvak van Genk bestormden.