Philippe Clement: "Eén zwaluw maakt lente niet"

SINT-TRUIDEN -

Sinds hij Racing Genk de rug toekeerde, liet het voetbalgeluk hem al te vaak in de steek. Een zware hoofdblessure deed hem in het Engelse Coventry op een zijspoor belanden, dit seizoen strooide een aanslepende kuitblessure dan weer kilo's roet in het eten. Zaterdag, op Staaien, stond Philippe Clement er echter weer. Met twee doelpunten deed hij de Kanaries

dood

en bracht hij Club Brugge weer in het zog van Anderlecht.

Roger Cox

"Voorzover ik me kan herinneren, is het de eerste keer dat ik twee goals maak in één wedstrijd", glunderde Clement. "Heeft natuurlijk te maken met die offensievere rol. Ik moest van de trainer zo vaak mogelijk opduiken in het strafschopgebied van Sint-Truiden. Dat lukte voortreffelijk. Maar leid daaruit nu alsjeblieft niet af dat ik mijn plaats gevonden heb. In het verleden heb ik nog in steun van de spitsen gespeeld en toen kreeg ik her en der het verwijt te horen dat die positie mij niet lag."

De Brugse coach Trond Sollied ziet het blijkbaar anders. Op Staaien schoof hij Englebert op de rechterkant een bank vooruit en creëerde zo ruimte voor Clement. Die na nieuwjaar slechts met mondjesmaat zijn kans had gekregen en dus enkele weken geleden even

op de koffie

ging bij zijn trainer. De Noor bevestigde het vertrouwen in

Fille

. Philippe van zijn kant beschaamde het zaterdag niet. "Hoewel we onszelf toch weer nodeloos in de problemen brachten", vond Clement. "Door een onoplettendheid kregen we een tegengoal op een ogenblik dat we de wedstrijd controleerden. Misschien dat we soms te overhaast aanvielen. Maar al bij al kwam Sint-Truiden nauwelijks in het stuk voor. Wij brachten hen terug in de match. Het doemscenario van de voorgaande matchen stak weer even de kop op. Maar gelukkig vonden we de energie om terug te knokken en uiteindelijk verdiend die 3 punten mee naar huis te nemen."

De titeldebatten zijn meteen weer geopend. Met begin mei nog een Brugge - Anderlecht op de kalender is weer alles mogelijk. "Klopt", aldus Clement. "Maar één zwaluw maakt de lente niet. Vandaag kon je zien dat de team-spirit uitstekend is. Er werd opnieuw agressief gevoetbald. Agressiviteit die in de voorbije maanden was afgebot. Als we die lijn kunnen doortrekken, kunnen we nog meedoen voor de titel. Hoewel we niet moeten gaan dromen. Zelfs als we de onderlinge confrontatie met Anderlecht missen, houdt paars-wit ons nog achter zich. Tenzij het elders punten laat liggen. Maar dat hebben wij niet in de hand. Het heeft alvast weinig zin om de kalenders van beide ploegen nu naast mekaar te gaan leggen. We hebben na nieuwjaar al verschillende mooie kansen laten liggen. Het lijkt me dus gezond om niet te ver vooruit te kijken."