ARD en ZDF vinden tv-rechten WK 2006 te duur

MÜNCHEN -

Het WK voetbal in 2006 zal waarschijnlijk dan toch niet worden uitgezonden op de Duitse openbare omroep. De onderhandelingen tussen de tv-stations en de Kirch Group van de Duitse mediamagnaat Leo Kirch - die de uitzendrechten hebben - sprongen woensdag af.

Bart Vandermierde

De openbare zenders ARD en de ZDF en de Kirch Group konden geen overeenkomst bereiken over publieke uitzendingen van zowel het WK 2002 als het WK 2006. De Kirch Group zou de uitzendrechten nu verkopen aan commerciële omroepen. "De ARD heeft het WK voetbal al sinds 1954 uitgezonden. Wij wilden nu ook de uitzendrechten van de volgende WK's kopen, maar niet tegen elke prijs", aldus ARD-voorzitter Fritz Pleitgen.

Volgens ZDF-woordvoerder Philipp Baum zou het aangeboden pakket eveneens de televisierechten op de Olympische Spelen en de Europese Kampioenschappen voetbal in 2004 en 2008 behelsen. Beide partijen kwamen vorige week een principeakkoord overeen, maar dat werd verworpen door het ARD-management. Deze deal zou de Duitse staatstelevisie overigens zo'n slordige 14,5 miljard frank hebben gekost.

De openbare omroepen kregen in het verleden vaak tegen spotprijsjes toegang tot topsportevenementen via de European Broadcast Union (EBU), dat de uitzendrechten voor WK's tot 1998 in handen had. Maar intussen is het televisielandschap drastisch gewijzigd door de commerciële tv-stations en de betaaltelevisie.

De Kirch Group sloeg samen het Zwitserse mediabedrijf ISL toe om de EBU te kloppen in de race om de rechten op het WK 2002 en 2006. Zij boden 90 miljard frank en zijn er op gebrand om die investering nu te recupereren. In een verklaring liet Kirch weten dat het de terugtrekking van ARD betreurt "en zal zich nu richten op de andere kandidaten op de markt. De uitgebreide markt van privé-stations zullen er wel voor zorgen dat de WK's overal in Duitsland op de tv-schermen verschijnen".