Sire, er zijn nog Belgen!

"Langs de heirbaan Tongeren-Bavai tussen Crisnée en Tongeren ligt 's lands kleinste gemeente Herstappe", dat is de welbekende openingszin van artikels en brochures over Herstappe. Maar wij vroegen ons af hoezeer de politiek hier een rol speelt. En, of er in deze faciliteitengemeente sprake is van verdeeldheid tussen Vlamingen en Walen.

Lode Cloes

Wonen hier misschien nog echte Belgen?

Burgemeester Serge Louwet is een Herstappenaar in hart en nieren, maar voelt hij zich nu een Vlaming of een Belg? "In de eerste plaats ben ik een Herstappenaar, dan een Vlaming, daarna een Belg en dan pas Europeaan. Een logische volgorde" , vertelt hij ons. "Maar enkel Belg of Vlaming? Neen, dat niet. Men mag zich Belg of Vlaming voelen zolang het niet extremistisch wordt", vindt hij.

Een splitsing van België behoort tot dat extremistisch gedrag, overstappen naar een confederaal model is volgens hem de beste optie. "Zo kan ieder gewest zijn eigen zin doen, maar blijven we nog samen. We kunnen tenslotte niet zonder elkaar. Het zijn de mensen niet die problemen met elkaar hebben - kijk maar naar dit dorp - maar het zijn politici die de problemen maken" , vertelt hij met een serieuze blik.

Geloof het of niet, Herstappe is een gemeente waar van communautair gekibbel geen sprake is. "Ach, over die politiek is al genoeg geschreven. De winnaars van de verkiezingen moeten dit probleem oplossen, en niet de verliezers. Het volk heeft dit zo beslist, en met hoe minder men is om een probleem op te lossen, zoveel te gemakkelijker dat het gaat." Als burgemeester is Serge neutraal, zoals onze vorst. Hij heeft onze vorst wel ooit ontmoet maar nooit gesproken. "Of ik onze nationale feestadag vier? Wel ja, ik heb de Belgische tricolore al uitgehangen en dat is het. Ik geniet van deze vrije dag met volle teugen en trek er op uit met mijn vrouw."

Ja, in Herstappe vind je nog echte Belgen!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio