Megacontract jaagt Boeing op kosten

Vliegtuigbouwer Boeing dreigt zijn budget te overschrijden voor de levering van de eerste nieuwe bevoorradingsvliegtuigen aan het Amerikaanse leger. Dat heeft een woordvoerder van Boeing bevestigd in het Duitse blad Focus.

Na een jarenlange concurrentiestrijd met het Europese EADS sloot Boeing vijf maanden geleden een megacontract met het Pentagon voor de levering van 179 nieuwe bevoorradingsvliegtuigen aan het Amerikaanse leger.

belga.be

Voor de ontwikkeling en productie van de eerste vier toestellen legde Boeing een budget van 4,9 miljard dollar vast, maar dat dreigt onvoldoende te zijn. De Amerikaanse luchtmacht zou volgens Focus reeds een meerkost van 300 miljoen euro hebben becijferd. Een woordvoerder van Boeing bevestigt in de maandageditie van Focus dat de kosten hoger zullen oplopen dan voorzien. "Indien we ons budget overschrijden, en dat is wat we op dit moment voorzien, zullen we het contract naleven en de kosten betalen", stelde hij. De zegsman van de Amerikaanse vliegtuigbouwer erkende dat Boeing een "agressief" bod had gedaan om het megacontract voor de neus van EADS binnen te halen. Het hele contract zou 35 miljard dollar waard zijn. Een woordvoerder van EADS liet aan Focus weten dat de Europeanen "zich ter beschikking houden indien Boeing het contract niet aan de overeengekomen prijs zou kunnen naleven".