Hanenkraaien met uitsterven bedreigd

Print

Hanenkraaien met uitsterven bedreigd

Bilzen -

Wat is hanenkraaien?

Opzet van het spel is simpel: je vult een formuliertje in met het nummer van het loche ( hokje) waar jouw haan wordt geplaatst en je vult het aantal slagen ( kraaien ) in dat jij denkt dat hij gaat zingen op het spel dat 1 uurtje duurt.

Minimaal 30 slagen en zo oplopend met 10 tot 110 slagen.
Winnen kan je als jouw haantje bv 40 slagen zingt en jij ook 40 hebt ingevuld op de fiche, dat noemt men dan "zero". Eveneens prijs is 1 slag over of onder.

Met uitsterven bedreigd.

We zijn hier samen in de voetbalkantine van KEWS Schoonbeek-Beverst waar dit oeroude volksspel nog beoefend wordt en dit op maandag en woensdag voormiddag, Het is er reuze gezellig keuvelen en de opkomst is weer talrijk. Om en bij de 60 man, waaronder het meeste gepensioneerden, zetten een 100 tal haantjes in en dan wordt het muisstil want de toeter gaat en we zijn vertrokken voor een uurtje zingen. Iedereen binnen mooi op een rijtje achter het venster en maar optekenen, dit alles onder het toeziend oog van enkele controleurs om mogelijke vergeten slagen aan te geven en kwaad opzet uit te sluiten.
Even tijd om een babbeltje te slaan en dan wordt al snel duidelijk dat dit spel wel eens met uitsterven bedreigd wordt want de locaties slinken langzaam maar zeker en de jeugd voelt zich niet dadelijk aangesproken en zo blijft deze club nog alleen over in Bilzen. Het is een typisch Limburgs spel dat ook nog zijn vertakkingen in het Luikse heeft maar daar stopt het dan ook voor België. Er was zelfs de vraag vanuit Bokrijk om daar het spel ook te organiseren in het kader van "Werelderfgoed" op Limburgse schaal.
Onder de leden zijn slechts een 15 tal Bilzenaren, de rest van het gezelschap wordt ingevuld door Tongeren, Koersel tot zelfs van Paal komen ze afgereisd.
Na afloop nog gezellig een wafeltje of boterham nuttigen en nakaarten over de wedstrijd, om het verslag te versieren met enkele foto's zijn er kandidaten genoeg om te poseren met hun fiere haantjes.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio