Het licht

De aardbeving en tsunami van 11 maart in Japan en de daaruit voortvloeiende nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima zijn blijkbaar zeer hard aangekomen in Duitsland. Onmiddellijk na de ramp al beslisten de Duitsers om hun zeven oudste kerncentrales voorlopig te sluiten.

HBvL.be Het Belang van Limburg

En in de nacht van zondag op maandag besliste de regeringscoalitie na twaalf uur vergaderen dat alle Duitse kerncentrales definitief dichtgaan. De meesten tegen 2021, de laatsten tegen 2022. Dat is over elf jaar.

Op die manier trekt Duitsland sneller conclusies uit de ramp van Fukushima dan Japan zelf, en lijkt ook het lot van kernenergie stilaan bezegeld als een uitdovende energiebron – al zullen cynici opmerken dat dat uitdoven in geval van kernbrandstof wel héél erg langzaam gaat.

Toch is het niet het afvalprobleem dat de kernenergie heeft genekt, maar wel het feit dat Fukushima, 25 jaar na Tsjernobyl, weer eens bewezen heeft dat als het fout gaat in een kerncentrale, het heel grondig kan fout gaan. En alleszins de Duitse regering wil een derde bewijs van die stelling niet afwachten.

Al heeft de Duitse kernuitstap natuurlijk ook zeer veel te maken met de Duitse binnenlandse politiek en kan je er wel een reeks vragen bij stellen.

De zeventien kerncentrales van Duitsland waren vóór de sluiting van de zeven oudste centrales goed voor iets minder dan een kwart van het Duiste stroomverbruik. Los van de te verwachten stijging van het energieverbruik zal Duitsland dus op elf jaar tijd op grote schaal nieuwe niet-nucleaire capaciteit moeten bijbouwen. Bij voorkeur allemaal met groene en hernieuwbare energie want centrales op steenkool, olie of gas stoten CO2 uit en die uitstoot moet ook naar beneden.

Daarbij komt nog dat hernieuwbare energie voorlopig nog altijd wat ‘back up’ nodig heeft van klassieke energieproductie. Zonnepanelen werken immers niet in het donker en voor windmolens mag er niet te weinig en ook niet te veel wind zijn.

Sommigen voorspellen dan ook nu al dat de uitstap uit de kernenergie er eigenlijk op neer zal komen dat Duitsland Franse energie zal gaan importeren, meer bepaald kernenergie.

Maar hier in België hebben we naar verluidt ook al regelmatig een infuus vanuit Frankijk nodig bij pieken in het energieverbruik en ook hier wordt de roep om onze kerncentrales te sluiten weer luider.

Principiële keuzes maken voor propere en tegen vuile energie is prachtig, op voorwaarde dat ze niet tot gevolg hebben dat straks het licht uitgaat.

Luc Standaert