‘De naakte waarheid’ laat cultuur en natuur samenvloeien

Enkele jaren geleden begon Borgloon, een klein stadje in hartje Haspengouw, met verschillende evenementen in verband met natuur en cultuur. Hierdoor ontstonden de bloesemfeesten die jaarlijks de hele maand april vulden met tal van activiteiten.

estherstevens

Er worden fiets- en wandeltochten gehouden langs feeërieke landschappen en ook de Loonse monumenten worden in de verf gezet. Onder deze bloesemactiviteiten hoort ook de ‘Bloesemimpressies’. Een wandeling in en rond Borgloon die natuur mengt met cultuur.

‘Bloesemimpressies 2011′ is al de achtste in reeks van de kunstwandeling in de natuur die ART Borgloon organiseert. Zij maken een selectie van spraakmakende kunstwerken en plaatsen die in het Loonse bloesemlandschap, op indrukwekkende erfgoedplekken en in de historische binnenstad. Hiermee wil ART Borgloon de belangrijkste troeven van hun stad aan de toeristen laten zien. In deze reeks van kunstwerken werden maar liefst vijfendertig kunstenaars gevraagd hun visie op het thema van deze editie te geven, ‘De naakte waarheid’.

De wandeling begint met een stevige portie natuur. In een klein, ergeten steegje staat het eerste kunstwerk van de dag. Het kunstwerk bevindt zich in midden van een grote wei, en wordt omringd door zwarte schapen. Op het eerste gezicht zijn het enkel deuren die strategisch geplaatst zijn in een cirkel. Maar op een helderblauw bordje, dat fel in contrast staat met de groene omgeving, legt kunstenaar Movrin Mai zijn visie uit. ‘Ontluiken’ is een kunstwerk dat het meest intieme en kwetsbare in de mens moet blootleggen. Door de werken met cultuurelementen, bedsteedeuren en vloerplanken, creëert hij een logisch samengaan van cultuur en natuur.

Na een stukje zuivere natuur opgesnoven te hebben, belanden we in de binnenstad van Borgloon. De volgende kunstwerken bevinden zich in een opvallend geel gebouwtje, de Gasthuiskapel. Hier stellen kunstenaars Lukas Roels en Bea Vangertruyden hun creaties tentoon. Met ‘Angels and demons’ heeft Lukas Roels vast al vele toeristen aan de grond genageld met zijn foto’s van naakte kinderen. Met deze onthullende foto’s in tijdloos zwart-wit wil hij door het taboe heen kijken en sterke beeldende poëzie tonen. Ook Bea Vangertruyden, met ‘Afscheid voorbij’, vindt dat niets verdoezeld kan worden en dat wil zij aantonen met een beeld van een baby. Zij worden hulpeloos in de spots gezet ook al zijn ze nog zo hulpeloos en weerloos.

Natuurlijk kan ook het Loonse erfgoed niet ontbreken tijdens deze kunstwandeling. We worden binnengeleid in de stroopfabriek die net buiten de stad is gelegen. Ook hier laten verschillende artiesten hun werk zien. Eline ‘t Sant is één van hen. Zij kreeg een grote, donkere locatie onder de vestiging van de stroopfabriek ter beschikking om haar kunstwerken te exposeren. Haar kerngedachte is het hart, het symbool en de essentie van ons fysieke en emotionele universum. De kunstvoorwerpen die zij heeft uitgestald, gaan vooral over de zoektocht naar het diepste in jezelf, de aantrekkingskracht tussen geliefden, maar ook het ontbreken van liefde en het feit dat communicatie niet altijd tot connectie leidt.

Om ‘De Naakte Waarheid’ af te sluiten, mogen we de mooie Loonse natuur nog eens bewonderen. Een opvallend punt aan het einde van de wandeling was de lichtroze lintmeter die geschilderd was op een stuk fietspad. Het kunstwerk ‘Een staat’ van Marie Lexmond toont het aantal meter tussen twee typische rood/witte paaltjes die je in het midden van elk begrensd fietspad kan terugvinden. Een unieke afsluiter van een indrukwekkende kunstwandeling.

Esther Stevens, Xios


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio