De gezellige bende van Leopold I

Ook dit jaar was de opendeurdag van de Koninklijke Handboogmaatschappij Leopold I een succes. Bezoekers konden genieten van initiaties en demonstraties jachtschieten, lange-afstandsschieten en targetschieten. Daarna kregen zij de kans om clubleden uit te dagen voor een wedstrijd met als inzet een mooie sporttas.

stijnpoelmansxios

Verder was er ook een barbecue voorzien, om na al dat schieten weer wat energie op te doen. Toch is de handboogclub niet alleen actief als er evenementen georganiseerd worden. Wekelijks zijn er namelijk trainingen, die tot de nok gevuld zijn met gezelligheid.

’s Maandags vindt de training voor de jachtschutters plaats. Jachtschutters schieten met een barebow, een boog zonder hulpmiddelen. Zij schieten met andere woorden instinctief, of op gevoel. Zoals de naam impliceert, schieten zij op foto’s of afbeeldingen van dieren (het zogenaamde 2D-schieten), replica’s van dieren (3D-schieten) of geïmproviseerde doelen zoals ballonnen. Af en toe worden er ook bewegende doelen opgesteld om de schutters te leren de exacte positie van het doel in te schatten. Net als bij echte jacht moeten de schutters een geschikt moment afwachten en die kans gebruiken om hun doel te raken. Wanneer ze twijfelen, geven ze hun prooi de kans om te vluchten.

Op dinsdag en vrijdag is het training targetschieten. Die discipline wordt beoefend door schutters met recurvebogen (die ook gebruikt worden tijdens de Olympische Spelen) en compoundbogen. Recurvebogen kunnen omschreven worden als geavanceerde jachtbogen, met extra hulpmiddelen zoals vizieren en stabilisatoren. Bij het schieten met recurvebogen is concentratie en een stabiele houding zeer belangrijk. Compoundbogen daarentegen, ook wel katrolbogen genoemd, zijn bogen waarbij de katrollen een deel van de trekspanning overnemen. In tegenstelling tot recurveschutters, hoeven compoundschutters zich dus niet zo hard te concentreren om een stabiele houding aan te nemen, omdat de boog een deel van het werk voor hen doet.

In de winter gebeurt het targetschieten vooral binnen, op afstanden variërend van zes meter voor beginners, tot vijfentwintig meter voor gevorderden. Naarmate het weer warmer wordt, kiezen veel targetschutters ervoor om buiten te schieten op lange afstand, tot op een maximum van negentig meter.

In de handboogclub ligt de nadruk natuurlijk op schieten met pijl en boog, maar dat is niet het enige waar de club voor staat. Uitgerust met een tapinstallatie en een degelijke zitruimte, kan het clublokaal ook gebruikt worden om allerlei evenementen te organiseren. Hierbij gaat het niet alleen om activiteiten voor clubleden, zoals bijvoorbeeld de Halloweenschieting waarbij het halloweenthema gebruikt wordt om een leuke wedstrijd te koppelen aan een gezellige maaltijd, maar ook om wedstrijden tegen andere clubs en evenementen waarbij iedereen mag komen kijken, zoals de opendeurdag en het jeugdweekend.

Tijdens de trainingen wordt er trouwens ook gebruik gemaakt van de tapinstallatie. De barman zorgt er voor dat schutters tussen het schieten in kunnen genieten van een frisse pint terwijl ze wat bijpraten. Dat maakt het leven in de club enkel gezelliger.

Hoewel de Koninklijke Handboogmaatschappij Leopold I de focus legt op boogschieten, is het meer dan een handboogclub alleen. Het feit dat de club alle drie de disciplines binnen het boogschieten aanbiedt, maakt dat iedereen die geïnteresseerd is in boogschieten er zijn gading vindt. Elke training is even gezellig en de evenementen die georganiseerd worden, kunnen de sfeer alleen maar ten goede komen.

Stijn Poelmans, Xios Hogeschool Hasselt

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio